Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlı  Divle Köyünde üretilen Divle obruk peyniri ismini dünyaya duyurarak markalaştı. Birçok ülkeye ihracat edilen ve “Türk rokforu” olarakta bilinen Divle obruk peyniri, Karaman’ın tek coğrafi işaretli ürünü olma özelliğini taşıyor. Obruğa konulan peynir tulumları, yaklaşık 5 ay sonra içerideki bir bakteri sayesinde kırmızı renk alıyor.

Dünyaca ünlü bir marka haline gelen Divle obruk peynirine yönelik olarak yazılan bir köşe yazısı ise ilimize has olan ürünün yanlış tanıtılmasına sebep oluyor. Türkiye’deki peynir türlerini kaleme alan ODA TV yazarlarından Salih Seçkin Sevinç, yazısında Divle obruk peynirinden bahsettiği kısımda “Divle Obruk – Konya” ibaresi kullanarak yıllardır süren “Konya-Karaman” tartışmasını farklı bir boyuta taşıdı. Karamanlıların tepkisini üzerine çeken Sevinç, yazısındaki skandal hatayla dünya markası haline gelen Divle obruk peyniri yanlış tanıttı.

Sevinç’in ODA TV’nin internet sitesi üzerinden yayınlanan yazısı ise şöyle;

Sevinç’in yazısı okuyan Karamanlı bir vatandaş, “İlimizde üretilen Divle obruk peyniri Konya’da üretiliyormuş gibi tanıtılması üzücü bir durum. Divle obruk peyniri Konya’nın değil Karaman’ımızındır. Dünya markası haline peynirimizin yanlış şekilde tanıtılması bizleri derinden etkiledi. Karaman’ın 1989 yılında bir vilayet haline geldiğini ve Türkçenin Başkenti olduğu sadece Türkiye değil tüm dünya bilmelidir. Hali hazırda olan Konya-Karaman tartışması yetmezmiş gibi birde ilimizin markası olan Divle obruk peyniri Konya’da üretiliyormuş gibi tanıtılması kabul edilemez” dedi.