Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Kapalı Havzasındaki çiftçilerin enerji ve su maliyetlerini azaltacak KOP Akıllı Pompa Projesi saha çalıştaylarının ikincisini Niğde’de gerçekleştirdi.

KOP Bölgesinde ‘Yer Altı Suyu (YAS) sahalarında Su ve Enerji Kullanımının Araştırılması ve Verimliliğinin Artırılması Projesi’ kapsamında; Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’den oluşan Konya Kapalı Havzasında (KKH) tarımsal üretim yapan çiftçilerin su ve enerji maliyetinin azaltılması ve mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile yüzde 20’lere yakın kazanç sağlayabilecek akıllı pompa projesinin saha çalıştaylarının ikincisi Niğde’nin Bor İlçesinde gerçekleştirildi.

Yenimahalle Düğün Salonunda düzenlenen çalıştaya, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Bor Kaymakamı Bekir Sıtkı Dağ, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, Niğde Bölgesi Sulama Birlikleri Kooperatif Başkanı İsa Çiftçibaşı, Konya Bölgesi Sulama Birlikleri Kooperatif Başkanı Şaban Güven, Konya Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatif Başkanı Abdullah Küçükdağlı ile KOP Uzmanları, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Niğde Sulama Kooperatifleri Birlik Başkanlığı ve Aliyer Sulama Kooperatif Başkanlığı ile birlikte yürütülen kapsamlı Kuyu Revizyon sonuçlarının paylaşılacağı ve sulama teknolojisindeki son gelişmelerin değerlendirileceği çalıştayın Niğde ve bölge üreticisine yeni ufuklar açacağına inandığını belirterek; “Yıllık ortalama yağış miktarı açısından KOP Bölgesinde yer alan Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinden oluşan Konya Kapalı Havzası Türkiye'nin en sıkıntılı bölgesi konumundadır. Bölgede hektar başına düşen su miktarı Türkiye ortalamasının üçte birinden, bölge yıllık yağış miktarı da Türkiye ortalamasının yarısından daha azdır.

Bölge'nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun önemli bir kısmı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Yeraltı sularındaki düşüşlerin devam etmesi halinde, belli bir derinlikten sonra su çekimi ekonomik olmaktan çıkacaktır” dedi.

“Yüzde 20’lik Tasarrufla 120 Milyon TL Çiftçinin Cebinde Kalacak”

Yeraltı suları üzerinde baskıyı azaltmak amacı ile randımanı düşük ve verimsiz eski sulama sistemlerinin rehabilite edilmesi amacıyla 2011 yılından bu güne kadar Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) kapsamında bölge genelindeki 731 projeye 676 milyon TL ödenek aktarıldığını ve 117 bin hektar arazinin modern sulama sistemine kavuşturulduğunun altını çizen Başkan Bostancı; “Sulanabilir alanlarımızı sürdürülebilir bir şekilde koruyabilmek için elimizdeki suyu kuyumcu hassasiyeti ile kullanmak zorundayız. Girdi maliyetlerinde yaşanan değişimler, dönümden kaç ton ürün aldığımızı değil, dönümden kaç lira kar ettiğimizi önemli hale getirmektedir. Ayakta kalabilmek için maliyetlerimizi azaltmak bizim için de bir zorunluluk haline gelmiştir. Su fakiri olan bölgemizde bu girdilerin en önemli bileşeni su ve suya ulaşmak için sarf ettiğimiz enerji giderleridir. Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman illeri için 2017 yılında tarımsal sulamada kullanılan toplam 1 milyar 750 milyon kilovat saat enerji karşılığında abonelere yaklaşık 600 milyon TL tutarında elektrik faturası tahakkuk etmiştir. Bunun sulama kooperatiflerine düşen kısmı ise yaklaşık 116 milyon TL. Aliyer sulama kooperatifimize ait sistem yenilenmesi yaptığımız test kuyumuzun sonuçları incelendiğinde, yakın ve uzak mesafelerde yer alan arazilerde yenileme öncesi ile aynı debi, yükseklik ve tabanca sayılarında yaptığımız ölçümlerde enerji giderlerinde yaklaşık yüzde 25 ila 30 oranında tasarruf sağlandığı görülmüştür. Bazı kuyularda ulaşılabilecek iyileştirme oranı bu rakam yüzde 50 mertebesinin üzerine dahi çıkmaktadır. Bu örnek ışığında bölgedeki YAS kuyularında yapılacak iyileştirmeler ile emniyetli olarak yüzde 20 tasarruf sağlanması durumda yıllık 120 milyon TL tasarrufun mümkün olabileceği görülmektedir. Cari açığımızın en önemli bileşenlerinden birisi olan enerji giderlerinde sağlanacak bu denli bir tasarruf hem ülkemiz hem bölgemiz ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

“Niğde'de 13 Bin 248 Hektar Alan Sulamaya Açıldı”

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ise KOP İdaresinin Niğde'de yürütülen 116 proje için 121 milyon 151 bin 959 TL ödenek aktardığını ve bunun karşılığında 13 bin 248 hektar alanın sulamaya açıldığını belirterek; “İlimizde ve ülkemizin birçok bölgesinde tarımsal sulama ihtiyacı ağırlıklı olarak yer altı su kaynaklarından karşılanmaktadır. Bu durum, iki büyük sorunu da beraberinde getirmektedir. Birincisi ve en önemlisi yeraltı su kaynaklarının giderek azalması, İkincisi ise bu sudan yararlanmanın çiftçilerimize getirdiği maddi külfet. Niğde'nin de içerisinde yer aldığı KOP Bölgesi su fakiri bir havza. Bölge'nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun yüzde 60'ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Bu yoğun kullanım sebebiyle yeraltı su seviyesi her yıl ortalama olarak 2-3 metre civarında düşmektedir. Yeraltı sularındaki düşüşlerin devam etmesi halinde, belli bir derinlikten sonra su çekimi ekonomik olmaktan çıkacaktır. Mevcut kaynaklarımızı ne kadar verimli kullanabilirsek bölgenin kalkınmasına o denli katkıda bulunmuş olacağız. Bu bağlamda yeraltı suyu sahalarında su ve enerji kullanımının araştırılması ve verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların hayata geçirilmesi ve bu doğrultuda projelerin üretilmesi artık bir zorunluluktur. Bugün düzenlediğimiz bu çalıştayın temel amacı, ilimizdeki YAS Kooperatifleri ölçeğinde tarımsal üretim yapan çiftçilerimiz üzerindeki su ve enerji maliyetini araştırmak ve mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile elde edilebilecek olası kazançları ortaya koyarak çiftçilerimiz üzerinde farkındalık oluşturmaktır. Projenin hayata geçirilmesi ve yapılacak örnek uygulama ile birlikte hem çiftçilerimizin üzerindeki su ve enerji maliyetlerini hafifletmek, hem de YAS kaynaklarının verimli kullanımı ile bu kaynakların gelecek nesillere aktarılması mümkün olacaktır. Bunların yanı sıra bu proje ile tarımsal üretimde verim artışı sağlanacak böylece tarımsal faaliyetler cazip hale getirilecek, bu da kırsaldan kente göçün önüne geçecektir" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardında proje yürütücüsü firma tarafından katılımcılara proje hakkında bilgiler verildi. Aliyer mevkiindeki KOP TEST kuyusundan elde edilen anlık veriler katılımcılarla paylaşılırken, kâr fayda oranları karşılaştırmalı olarak aktarıldı.