10 Ocak 2020 günü Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya; Vali Fahri Meral’in eşi Zehra Meral hanımefendi, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Kültür Turizm Müdürü Burhan Yemiş, KOP İdaresi proje uzmanları ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Gerçekleştirilen toplantıda, Karaman, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde 2020 yılı içerisinde Mali Destek imkânı sunulacak olan KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi (KOP Okuyor) ve KOP Sosyal Gelişim Programı (KOPSOGEP) kapsamında ve sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde hazırlanan, yenilikçilik esaslarına dayanan, katma değeri artırıcı, sosyal etkisi olan ve bölge ihtiyaçlarını gözeten projelerin desteklenmesi için ‘KOP Proje Havuzunda hayata geçirildiğini ifade edildi.

2013 - 2019 yılları arasında başta sulama olmak üzere kırsal kalkınma, tarımsal eğitim ve yayım, okuma kültürünün yaygınlaştırılması ve dezavantajlı grupların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmaya yönelik toplam bin 357 projeye 1 milyar 200 milyon Türk Lirası tutarında kaynak aktarıldığı belirtildi. Projelerde, insan odaklı, beşeri sermayenin geliştirmeye yönelik sosyal ve kültürel alanlarda kamu kurum ve kuruluşlarının projelerini mali destek programları kapsamında desteklendiği ve bu kapsamda 2016 yılından bu yana KOP Okuyor ve KOP SOGEP mali destek programları yürütülmekte olup, bu programlar sayesinde kamu kurum ve kuruluşlarına görev sahaları dâhilinde çözüm getirmek istedikleri alanlarda KOP İdaresi tarafından katkı sağlandığı dile getirilen toplantıda, insan hayatına dokunan, bölgenin beşerî sermayesine dönük yatırım ve desteklemeler içeren KOP Okuyor Projesinin, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk 100 günlük icraatları arasında tanıtılan 400 projeden biri olmayı başardığı vurgulandı.

“KOP Okuyor kapsamında bölge illerinde okuma alışkanlığını artırmaya yönelik 2016-2019 yılları arasında hazırlanan 208 projeye toplam 12 milyon TL mali destek verilmiştir. Sosyal Projeler konusunda diğer bir alan da toplumumuzun dezavantajlı kesimlerine yönelik yürütülen kısa adı KOP SOGEP olan KOP Sosyal Gelişim Programıdır. Özellikle yoksulluk, göç gibi olgulardan kaynaklanan sorunları gidermek ve dezavantajlı vatandaşlarımızı sosyal hayata aktif şekilde katılmalarını sağlamak amacıyla KOP SOGEP yürütülmektedir. Programın başladığı 2017 yılından bugüne kadar Bakanlık düzeyin SODES programının uygulanmadığı iller olan Konya, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir’de yürütülen KOP SOGEP, 2020 yılından itibaren 8 ili de kapsayarak Aksaray, Niğde ve Yozgat illerinde de yürütülecektir. Bu kapsamda 2017-2019 yılları arasında dezavantajlı gruplara yönelik mesleki gelişim, sosyal içerme, kültür, sanat ve spor başlıklarındaki 77 proje toplam 16 milyon TL bütçe ile desteklenmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının 2020 Yılı Mali Destek Programına yönelik proje tekliflerini sunabilmeleri için proje.kop.gov.tr adresi üzerinden KOP Proje Havuzu Sistemi oluşturulmuştur.

Toplantıda, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, bölgenin öncelikleri doğrultusunda sürdürülebilirlik esasına dayalı, yenilikçi, katma değeri artırıcı, sosyal etkisi olan proje tekliflerini bu sistem üzerinden online olarak sunulacağını belirten KOP Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, başvuruların başladığını ve tanıtılan sistem üzerinden 2 Mart 2020 tarihine kadar başvurular alınmaya devam edileceğini ifade etti.

Mali Destek Programlarına; valilikler, büyükşehir ve il belediyeleri, kaymakamlıklar, il özel idareleri, kamu üniversiteleri, tarım ve orman müdürlükleri, emniyet müdürlükleri, DSİ - orman bölge ve şube müdürlükleri, kamu adına görev yapan araştırma kuruluşları, aile çalışma ve sosyal hizmetler il müdürlükleri, il kültür ve turizm müdürlükleri, il ve ilçe müftülükleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ve bağlı okullar ile valiliklere bağlı tüm il müdürlükleri proje sahibi olarak başvurabilecekler. Ticaret, sanayi ve esnaf odaları gibi meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve üretici örgütleri ise ortak olarak yer alabilecek.

Havuzda toplanacak projeler arasında yapılacak değerlendirmeler sonucunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmeye uygun bulunan projelere 20 bin TL ile 3 Milyon TL arasında finansman desteği sağlanacak. Programlarla ve başvuru şartları ile ilgili rehberlere http://proje.kop.gov.tr adresinden ulaşılacak olup; proje başvuruları aynı site üzerinden 2 Mart 2020 tarihine kadar yapılabilecek.