New Karaman Otel’de düzenlenen programa Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, daire müdürleri, oda başkanları ve muhtarlar katıldı.

Programda konuşma yapan Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Öngay; “3 Eylül 2020 tarihinde görevi başında kovid-19 nedeniyle vefat eden Rauf Denktaş Mahalle muhtarım aynı zamanda yönetim kurulu üyemiz merhum Yahya Tahtabıçak'ı rahmetle anıyor, şu anda aramızda bulunan eşi Kamile Tahtabıçak ve Kızı Emine Tahtabıçak’a hoş geldiniz şeref verdiniz diyorum.

Bugün 19 Ekim 2021 Salı bugün muhtarlar günü, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılı Ocak ayında Devletin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı külliyesinde Muhtarları kabulü ile başlayan süreç 19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren muhtarlar gününün kabulü ile sonuçlanmış, Kendilerine ait bir günün resmi olarak kabulü de Türkiye genelinde görev yapan 31.963 ü köy 18.229 u mahalle olmak üzere toplam 50.292 muhtarı ziyadesiyle memnun etmiştir. Muhtarlar gününün ihdas edilmesinden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanım olmak üzere emeği geçen herkese Türkiye genelinde görev yapan tüm muhtarlar adına teşekkür ederim.

Muhtar kelime anlamı itibariyle; söz sahibi, seçilmiş kişi, eren kişi anlamı da taşımaktadır. Muhtarlarımız gönüllülük esasına göre çalışan, çözümlere katkı sunan, toplumun sesi, Demokrasimizin ise mihenk taşıdırlar.

Nasıl siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Muhtar da demokrasinin temel taşıdır. Muhtarlık müessesesi 1829'dan günümüze 192 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü oynayan muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir. Muhtarlara mevcut 76 değişik kanunda, toplam 340 kanun maddesinde görev verilmektedir. Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiç yetkisi olmaması düşündürücüdür. Bugün bakıldığında 95 yılık köy kanunu ve 75 yıllık kanunu ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan muhtarlık müessesi görüyoruz. Yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü, ancak hizmet edebilirlik alanı her geçen gün daha da daraltıldığı görülmektedir. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmemektedir. O halde köy ve mahalle kanunlarında yeniden düzenlemeye gidilmelidir. Mahalle muhtarları kendi mahalleleriyle ilgili, belediyelerin, ihtisas komisyonlarında (İmar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, plân ve bütçe, eğitim, kültür, gençlik ve spor), meclis toplantılarında, mahallelerine ilişkin muhtarın görüşü alınmalı, belediyenin, mahalleleri ilgilendiren konularda, ilgili mahalle muhtarlarını muhatap alma yasal hale getirilebilir. Belediye Meclisi kararlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesi, meclis gündeminin önceden mahalle halkına duyurulması ve sakinlerin toplantıları izlemeye davet edilmesi, kent yönetimine ve yaşamına bilinçli katılım imkanı sağlayabilir. Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların bu özel gününde kısa da olsa bazı sorunlara değinmek gerektiği düşüncesindeyim.

-2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir.

-5393 Sayılı Belediye kanunun 9. Maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır.

-Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. Katılması sağlanmalı ve bu komisyon

-5490 sayılı Nüfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak Muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır.

-Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliğinin kurulmalıdır.

Bu saydığımız sorunlar, bugün muhtarlık müessesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Muhtarlığın 192 yıllık geçmişiyle vatandaş ile kurumlar arasında köprü vazifesi gören, temsil ettiği gücü de Türkiye Cumhuriyetinin kendisine verdiği muhtarlık mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.

Bu vesileyle bizlerin övünç günü olarak addedilen ve bu yıl altıncısını kutladığımız 19 Ekim Muhtarlar gününü yürekten kutluyor, bizler bu görevi ifa ederken, bizlerden her türlü desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederim” dedi.

Program il protokolü tarafından, Karaman’da 3,4 ve 5 dönem görev yapan muhtarlara plaket verilmesiyle sona erdi.

Ayrıca Karaman’da 5 dönemdir görev yapan ve geçtiğimiz sene görevi başında kovid-19 nedeniyle vefat eden Rauf Denktaş Mahalle Muhtarı Yahya Tahtabıçak'ın plaketi ise Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık tarafından eşi Kamile Tahtabıçak’a verildi.