Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, KOSGEB alacaklarının 2019 yılına ertelenmesi hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Alkan açıklamasında; “KOSGEB Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre; geri ödemeli desteklerin tahsilat işlemlerinde KOBİ'lere rahat nefes aldırmak adına KOSGEB İcra Komitesi'nin 2018/07 nolu toplantısında “talepte bulunan KOBİ'ler için; KOSGEB Destek Programları kapsamında 2018 yılı sonuna kadar vadesi dolacak olan geri ödemeli destek tahsilatlarının herhangi bir yasal faiz almaksızın 31 Ocak 2019 tarihi bitimine kadar ödenmek üzere ertelenmesine” karar verildiği belirtilmiştir.

Bu karara istinaden geri ödemesi bulunan KOBİ'lerin erteleme taleplerini KOSGEB Müdürlüğü'ne yazılı olarak bildirmesi durumunda;

  • 1 Eylül – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında ödenmesi gereken geri ödemeli borçlar için erteleme uygulanacaktır,
  • Ertelenen borçlar için herhangi bir yasal faiz uygulanmayacaktır,
  • Ertelenen borçların tamamının en geç 31 Ocak 2019 tarihinde ödenmesi gerekmekte olup ödemenin bu tarihten sonra yapılması durumunda mevzuatlar gereği yasal işlemler tesis edilecektir,
  • 31.12.2018 den sonraki taksitler normal sürelerinde ödenmeye devam edilecektir,
  • Teminat/Kefalet Mektubunun süresinin asgari 28 Şubat 2019 tarihli olması gerekmekte ve bu tarihten önce süresi dolacak teminat/kefalet mektuplarının ya yenilenmesi yada süresinin uzatılması gerekmektedir.

Ayrıca Bankalarca Kredi Faiz Desteği (Sıfır Faizli Kredi) kapsamında kullanılan kredilerin asıl alacaklısı ilgili banka olduğu için bu karar kredi faiz desteği geri ödeme taksitlerini kapsamamaktadır.  İlgilenen tüm üyelerimize duyurulur” ifadelerine yer verdi.