Karaman Ticaret ve Sanayi Odası konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında;''Son dönemde   artan karşılıksız  çekler sebebiyle  piyasada  ciddi  anlamda problemler yaşanmaktadır.  Bu  problemlerin çözülmesi noktasında   Kredi  Kayıt Bürosu A.Ş  çek istihbarat  raporunu  başlatmış ve halen  Halkbank,Ziraat  bankası,İş bankası,Vakıfbank,Şekerbank,Akbank ve  Finansbank  bu  raporları  vermeye devam  etmektedir. 
Bu  raporlar  çek  sahibi  kimse  tarafından ,kendi  bankasından  5  TL ücret karşılığında alınabilmektedir.Bu  sistem  biraz  bürokrasi  dolu  olsa da , yinede   mal  satan ile mal  alan  arasında  ciddi  bir   boşluğu  doldurabilecektir. Sistem halen  Türkiye’de  %2  oranında  kullanılmaktadır.
Ayrıca   Ocak 2012  döneminde   Çekte hapis  cezasının kaldırılması  sonrasında ,sistemde  hapis  cezasının yerini alabilecek ve  caydırıcı olacak   Çek  istihbaratının ,3.kişiler tarafından   yapılabilmesi  adına  10 NİSAN 2012  Tarihinde  kanunen  3.kişilere de  istihbarat verilmesini  sağlayan    Risk izleme  birimi   kurulmuştur.Bu  birim  Önümüzdeki  dönemde   Cep  telefonu  üzerinden  anlık  çek  istihbaratını  da başlatmış olacaktır.                  
Sistemin  işleyişi  ekteki  yer  alan  3  adet  işlem sırası ile  gerçekleşecektir. 
RAPOR  NO 1:Mal veya hizmet   satan  firma, kendisinden mal  veya hizmet alımı yapacak olan   firmalardan,çalıştığı bankasından    çek  raporunu istemelidir. Mal  veya hizmet  alacak olan  firma  bankasında  giderek    5  TL ücret  ödeyerek  Bu  raporu alacaktır.  Alınan rapor  ekte yer alan   Rapor  1  adı  altındaki  rapordur.Rapor içeriği  dikkate  alınarak , Rapor No   1: ‘de 
-Firmanın  kaç yıldır    çek kullandığı
-Firmanın  kaç  adet      çek kullandığı,bu çeklerden kaç  adetinin karşılıksız  olduğu
-Firmanın hangi bankalarla  çek  çalışması olduğu
-Firmanın  ortalama ne  kadarlık  çek    ödemesi yaptığı
-Firmanın  bugüne kadar  ne kadarlık bir çek  ödemesi  yaptığı (Bu  rapor  çek  alacağınız   firma hakkında   özet  bilgi  vermiş olacaktır. Örneğin :  Ekteki  örnekte yer alan  firma bugüne kadar,  toplamda  423  adet  ve  600.000TL’lik çek  ödemesi     gerçekleştirmiştir.   600.000TL/423=5.000TL ‘dir . Kısaca bu  firma  5.000TL’lik  çekleri  ödemektedir. Bu  firma   size  tek kalemde 1  adet  100.000TL’lik bir  çek  veriyor  ise   biliniz ki o çekte sorun yaşanabilecektir. 
RAPOR NO 2 :Mal  veya   hizmet almak isteyen  firmanın getirmiş olduğu  belge  sahte olabilir.  Siz bu  raporun  sahte  olmadığını  anlamak için,bankalar birliğine  ait   Kredi  Kayıt  Bürosu  A.Ş ‘nin  internet üzerinden sistemi  denetlemek üzere  kurduğu   http://www.kkb.com.tr/tr/index.asp  adresindeki ,Çek  Teyit raporu sayfasında , elinize  ulaşan rapor  üzerindeki  bilgileri   girerek,sistem üzerinden  gelen  raporu teyit etmek için  giriş yapmanız gerekecektir.  (Ekte yer alan Rapor  2’ yi  mutlaka  inceleyiniz) 
RAPOR NO 3 :Mal  veya  hizmet  satın almak  isteyen  firma,raporundaki  bilgiler  sisteme girildikten  sonra ,Rapor No: 3 ‘te  olan    bilgileri  ekranda  görecektir.Ekrana gelen   raporu  incelediğinizde ,Rapor  1 ‘deki gelen  bilgiler  karşınıza gelmiş  olacaktır. Bu  firma için  423  adet  çek kullandığı ,karşılıksız çek kaydı olmadığı  ,bugüne kadar  600.272 TL çek ödemesi gerçekleştirildiği  görülmüş olacaktır. Eğer  Rapor 1  ile Rapor  3  birbirini   tutmuyor ise   size  ulaşan rapor  biliniz ki sahtedir.
Sonuç olarak;   bu sistem  kısmi  bir  çözüm olup , tatil günleri  bankaların  kapalı  olması  nedeniyle  rapor  alınamamaktadır. Bu  sistemin diğer bir dezavantajı  ise  sistem bir  firmayı  analiz  etmekte  iyi veya kötü  bir  firma  olup  olmadığı  konusuna  cevap  vermektedir.   Halen ülkemizde 5  milyon adet olduğu varsayılan  sahte çek kullanımı  söz konusudur. Örneğin    raporu  sağlam olan bir  firmadan çek  alınacak ise  alınacak  çek   sahte olabilir. Piyasada var olan  dolandırıcılar  ,piyasanın  iyi  firmalarının  çeklerini   kopyalayarak  piyasayı  dolandırmaktadırlar. Bu  sistemde  alınacak  çekin  seri  nosunun da yer aldığı  bir sistem olursa,bu  bilgiler  ile birlikte  alınan  o çekin kayıp sahte,çalıntı  gibi  bilgilerine de ulaşarak   %90  civarında  sistem  güvence altına alınmış  olacaktır.
İlgilenen üyelerimize duyurulur,''denildi.