Baraj ve göletlerde su seviyesinin düştüğü, ırmak ve nehirlerin suların azaldığını Karaman’da 2018 yılında kuraklık yaşanmasından endişe ediyoruz. Karaman’da yaz aylarında bazı sulama suyu barajlarında doluluk oranı gerilemeye başladığını belirtti

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, kuraklık endişesi taşıdıklarını belirterek, Karaman ve  Konya Ovasında yaşanacak kuraklığın tüm Türkiye’deki buğday girdilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.Muğlu, “2016 ve 2017 yılı bölgemizde kar yağışı güzel geçmiş, ancak bahar yağmurlarında daralma olduğunu 2018 yılının 1. ayında, zemheri ayda olmamıza rağmen şu anda Karaman’a ne kar ne de yağmur var. Bu çiftçimizi olumsuz etkileyecektir. Araziye baktığımızda çok büyük sıkıntı gözlemliyoruz. Karaman bir tarım şehri. Ülkemize Hububat, Bakliyat ve şeker pancarı hayvancılıkta önemli katkılar sağlayan bir il olduğunu ve  dileriz hava şartları böyle gitmez. Ama görünen o ki 2018 yılı geçmiş yıllara oranla çok daha kurak geçecek. Bu kuraklık Karaman’ı ve Konya ovasını etkilediğinde Türkiye’nin tarım alanındaki girdilerini de etkileyecek. Fiyatlarında artmasına neden olacak” dedi.

Muğlu, Son 10 yıla bakıldığında her yıl kuraklık artarak devam ediyor. Buda ilerleyen yıllarda daha da artacağını gösteriyor.

"BAHARDA SU BULUNAMAYABİLİR"

Hava şartlarının aynı şekilde devam etmesi halinde bahar ayında ciddi su sıkıntısı çekileceğini söyleyen Muğlu, “Şuanda barajlardaki doluluk oranı su seviyesinin düşük olduğunu, bu şekilde devam ederse belki de baharda hiç su bulamayacağız. Barajlarımızın, göletlerimizin çoğu üreticilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğini Yer altı kaynakları suları zaten hızla çekildi ve kuruduğunu,  kuraklığın devam etmesi ve yağışların olmaması halinde Köylerimizde sulama suyu ve artık içecek su sıkıntısı baş göstereceğini belirtmek isterim şeklinde konuştu.