Karaman Eczacılar Odası Atatürk Parkında 14 Mayıs Eczacılar Günü nedeni ile Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunmasının ardından da parkta LÖSEV yararına Karamanlı Eczacıların el işleri ürünleri kermesini açtı. Eczacılar Kızılay’a kan bağışı kampanyasına da destek oldular.

Bu arada Karaman Eczacılar Odası aldığı kararla da tüm Eczanelerin kazançlarını LÖSEV’e bağışlayacakları öğrenildi.

Karaman Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Azime Kağnıcı;

Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerinin atılmasının üzerinden 179 yıl geçti.Bizler, kökleri yüzyıllar öncesine dayanan bir mesleğin mensuplarıyız. 1839 yılının 14 Mayıs’ında, Mekteb-i Tıbbiye’de açılan eczacılık sınıfı ile eczacılık ülkemizde akademik bir mesleğe dönüşmüştür. Bu sebeple 14 Mayıs; biz eczacılar ve mesleğimizin geleceği için önemli ve simgesel bir tarih.

Biz eczacılar, hasta ihtiyaçlarının doğru tanımlanması, ilaçların doğru kullanılması, sağlık bakım hatalarının azaltılması, farmakovijilans gibi birçok alanda halkımıza ve ülkemize önemli katkılar sunuyoruz. Eczacılar, köylerden kentlere yayılan hizmet ağı ile en kolay ulaşılan sağlık çalışanlarıdır ve hastalarıyla daha uzun vadeli bir ilişki kurarlar. Eczacıların halkımıza en yakın sağlık danışmanı olma durumu; önleme, tarama gibi koruyucu sağlık hizmetleri ile farmasötik bakım yani ilaç tedavisinin hastaya özel bir şekilde düzenlenmesi ve iyi sağlık sonuçlarına odaklanacak şekilde yönetilmesi açısından mükemmel bir olanak sunmaktadır.

Eczacılar; ilaç suiistimali ve yanlış ilaç kullanımında bir kontrol ve denetim mekanizması işlevi görerek, piyasa için güvenlik ağı oluştururlar. Bebek, çocuk, genç, yaşlı; kadın, erkek; sağlıklı yaşamın önceliklendirilmesinden ilaç tedavisi sonuçlarının iyileştirilmesine kadar yaşamın her aşamasında hastalarının ve faydalanıcılarının yanında yer alan, onları destekleyen sağlık çalışanlarıdır.

Toplum sağlığını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak her fırsatta dile getirdiğimiz bir konu var; reçetesiz ilaçlar. Sağlık sistemimizin ve toplumumuzun reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesine hazır olmadığını düşünüyoruz. Reçetesiz ilaçların beraberinde ilaçta reklamı, ilaçta fiyat artışını ve ilacın eczane dışına çıkmasını getirmesinden duyduğumuz endişeyi de ifade ediyoruz. Sağlık okur yazarlığı düşük ve ekonomik kaynakları kısıtlı toplumumuzun reçetesiz ilaçlara hazır olmadığını bir kez daha söylüyoruz.

Reçetesiz ilaçlarla ilgili yapılacak çalışmaların, tüm paydaşlarla birlikte bir masaya oturulup ortak akıl yoluyla çözümlenmesi toplum sağlığı açısından faydalı olacaktır. Türk Eczacıları Birliği olarak bu noktada bize düşen görev ve sorumluluk neyse elimizi taşın altına koymaya hazırız.

Ülkemizde sağlık okur yazarlığının istenen seviyede olmadığını sık sık dile getiriyoruz. Bu durum, sağlık çalışanlarının ve bilim insanlarının daha sorumlu, daha hassas davranmasını gerektiriyor. Ancak medyada yer alan bazı isimlerin bilimsellikten uzak, toplumu yanlış yönlendirecek açıklamaları bızlerde üzüntü ve endişeye sebep olmaktadır Sağlık meslek mensubu eczacılar olarak bu süreci şaşkınlıkla takip ediyoruz. Sağlık Bakanlığımızı daha önce gündeme aldıkları, medyaya çıkacak bilim insanlarına uygulanacak ekran sertifikası ve akreditasyon kurulu uygulamalarını bir an önce hayata geçirmeye davet ediyoruz.

Yaşamın ve yaşatmanın önemini bilen bir sağlık meslek örgütü olarak son zamanlarda gündemde yer alan aşı karşıtlığı konusundaki söylemleri ve oluşan verileri endişeyle takip etmekteyiz. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan söylemlerle, kirli bilgilerle geliştirilen aşı karşıtı kampanyalar; toplumda kafa karışıklığı yaratmakta, aileleri tedirgin etmekte, salgınların başlamasına zemin hazırlamakta ve toplum sağlığını riske atmaktadır. Çocuklarını aşılatmayan ailelere Türk Eczacıları Birliği olarak çağrıda bulunuyor

Bilimsellikten uzak aşı karşıtı propagandalar yüzünden çocuğunuzun hayatını riske atmayın. Aşı yaptırmanın hafif ateş, kol ağrısı gibi hızla iyileşecek yan etkiler dışında çocuğunuza zarar vermeyeceğini unutmayın. Aşıyla önlenebilecek hastalıkların çocuğunuzun, ailenizin ve toplumun geleceğini karartmasına müsaade etmeyin diyoruz.

KISACA

“Hastalıkta Sağlıkta, Yaşamınızın Her aşamasında Eczacınız Yanınızda bu sebeple biz Karaman Eczacı Odasına bağlı eczacılar olarak bu özel günümüzü daha anlamlı hale getirmek için özel günler paylaştıkça değer kazanır dedik. Bugün eczanelerimizden elde edeceğimiz bütün geliri lösemi hastalığı ile savaşan çocuklarımızın tedavisinde onlara destek olan löseve bağışlama kararı aldık ayrıca Türk Milletinin kara gün dostu olan Kızılay için kan bağışında bulunarak onlara destek olmayı amaç edindik. Tüm gün boyunca Atatürk Parkında yapılacak olan etkinlığimize tüm Karaman halkını davet ediyoruz.

 Mesleğimiz için Birlik’leyiz

Meslektaşlarımız için Birlik’leyiz

Halkımız için Birlik’teyiz