Karaman İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı içerisinde yaptığı yatırımların kamuoyuna duyurulması amacıyla basın toplantısı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıda İl Genel Meclis Başkanı Eyyup Çayır, 2022 yılının Ocak ayında İl Özel İdaresi’nin 75 milyon TL civarındaki bütçesinin yıl sonunda ek ödeneklerle birlikte 300 milyon TL’ye ulaştığını söyledi.

Gazetecilere İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı çerçevesinde farklı alanlarda yaptığı yatırımlar ve projeler hakkında bilgiler veren Çayır, Konya Ovası Projesi’nde (KOP) bulunan iller arasında en büyük desteği Karaman’ın aldığını vurguladı.

75 MİLYON TL’LİK BÜTÇE YIL SONUNDA 300 MİLYONA ULAŞTI

İl Özel İdaresi’nin bütçesinin ilk başta 75 milyon TL olduğunu aktaran Çayır, “Karaman’ın gelişmesi, dünyaya tanıtılması, Konya-Karaman ego manyasından kurtulması için her ne kadar bizler hizmet etsek de sizlerin sayesinde olacağı düşüncesindeyim. Bu bağlamda birlikte çalışmalar yapmamız gerektiği inancındayım. İnşallah bundan sonraki süreçte elbirliği ile bunları gerçekleştireceğiz. 2022 yılında 75 milyon TL’lik bir bütçe ile İl Özel İdaresi bütçesini aşmıştık Ocak ayında. Ancak ciddi çalışmalarla bütçemizi Allah’ın izniyle 300 milyon TL gibi bir rakamla kapatacağız. Ek bütçelerimizle birlikte 300 milyon TL’lik bir yatırım bütçemiz olacak” dedi.

Köylerdeki insanların refah seviyesini yükseltmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çayır, “Bu bağlamda ciddi bir rakam geliştirerek köylerdeki insanlarımızın refah seviyesini yükseltmek, şehirde yaşayan insanlarla aynı statüde yaşayabilmelerini sağlayabilmek amacıyla yaklaşık 171 kilometre asfalt yapımı yaptık. 90 bin metrekare köy içlerinde parke taşı çalışmaları yaptık. Bunun akabinde stabilize çalışmaları yaptık 2 bin kilometre civarında. 4 bin kilometre de greyderle bakım çalışması yaptık. Onun akabinde içme suyunda köylerimizin elektrik faturalarının yüksek olan köylerimizde güneş panelleri GES’ler kurmaya başladık. Tabi bunu da genel olarak yüzde 50 devlet halk iş birliği ile yaptık. Yüzde 50’sini karşılayan köylerimiz de güneş panelleri kurduk. İçme suyu sıkıntısı çekmiyoruz, mevsimsel olarak bazı köylerimiz de küçükte olsa sıkıntı var ama gerekli müdahaleyi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

KOP’TAN EN FAZLA DESTEK ALAN İL KARAMAN

Kamu kurumlarının yapacağı yatırımların projelendirilmesinde, ihale ve kontrol aşamalarında İl Özel İdaresi olarak ciddi miktarda destek verdiklerinin altını çizen Çayır, şu sözleri kaydetti:

“Sulama projelerinde ciddi bir atağımız oldu KOP kapsamında olsun, KÖYDES kapsamında olsun İl Özel İdaresi bütçesinden yaklaşık 70-80 bin metrenin üzerinde bir boru alımı yaptık. Bunun haricinde projeli işlerimiz oldu. Şunu söyleyebilirim ki KOP’ta bulunan iller arasında en büyük desteği alan il biziz. Bunun nedeni de İl Özel İdaremizin ciddi anlamda projeler sunması ve kabul görmesidir. Diğer bağlamda çiftçilerimizle fidan alımları yapıyoruz. Yaklaşık ilçelerimizle birlikte 80-100 bin civarında fidan dağıtımı yapacağız. Bunu da Allah izin verirse Cuma günü gerçekleştireceğiz. Müracaat eden çiftçilerimize bu fidanları yüzde 75 hibeli veriyoruz. Yani yaklaşık 20-30 civarında fidanı 10 ila 8 TL civarında bir bedelle alıyor çiftçimiz.

KARADAĞ’DA JEOTERMAL ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Karadağ’da ise sıcak su arama işine gireceklerini duyuran Başkan Çayır, “Diğer kapsamında İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarımızın önerisiyle bu yıl inşallah Karadağ’da bir sıcak su arama işine gireceğiz, jeolojik ekipleri tamamlandı. İhalesini yetiştirebilirsek bu yıl başı sonrasında inşallah Karaman’da bir jeotermalin olması, sıcak suyun bulunması Karaman’ımıza ayrı bir değer katacağı inancındayız. Bu konuda meclis üyelerimiz gerçekten bilhassa bölgenin meclis üyeleri ciddi anlamda üzerindeler. Yani kendi işleriymiş gibi devam ediyorlar inşallah bunu gerçekleştireceğiz. Okulların tamir onarımları olsun, yeni okul binaları olsun bu alanda da ciddi çalışmalarımız oldu” diyerek sözlerini tamamladı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez ise, “Meclis başkanımız 2022 yılı yatırımlarından bahsetti. Bizim başta açılış bütçemiz İl Genel Meclisi tarafından onaylanan bütçemiz 75 milyon TL’ydi. Çok şükür yıl sonu itibariyle bunu ödenekleri bularak getirerek 300 milyona doğru çıkarttık. Böyle bir yatırımı Karaman’ın hizmetine sunduk ve bunu sahaya birebir yansıttık. Bu çalışmaları yaparken il ölçeğinde Sayın Valimizin verdiği talimatlarla İl Genel Meclisimizin aldığı kararlar doğrultusunda bütün bunları yatırımlara dönüştürdük.” dedi.

Toplantıya, İl Genel Meclisi Başkanı Eyyup Çayır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, meclis üyeleri, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu ve basın mensupları katıldı.