Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Türkiye'nin 81 il ve 160 ilçesinde mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme hizmeti verilmesi amacıyla kurulan ve kurulduğu günden bugüne Oda ve Borsaların işbirliğiyle şu ana kadar 16 ilde 31 binden fazla adayın sınav ve belgelendirme sürecini yürüten TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş, gelen talepler doğrultusunda kapsamını genişletmeye devam ediyor.

Eklenen yeni meslekler aşağıda açıklamaları ile belirtilmiştir.

1.) Emlak Danışmanları için Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 ve Emlak Danışmanı Seviye 4: Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan "Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği" ile MYK mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir. Mesleki yeterlilik belgesi alınmadığı takdirde, Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi verilmeyecektir.

68.31.01. Nace kodu Gayrimenkul acentelerinin faaliyetleri (gayrimenkulün ücret veya sözleşme temeline dayalı olarak satın alınması, satılması ve kiralanmasında aracılık, vb.) ana faaliyet kodu olanlar,

05.06.2018 tarihinden önce herhangi bir odaya kaydı olanlar,

Milli Eğitim'den onaylı Emlakçılık Sertifikasına sahip olanların Belge Alma Zorunluluğu Yoktur.

2. Köprülü Vinç Operatörleri: MYK tarafından yayımlanan  "Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere ilişkin Tebliğ ile "Köprülü Vinç Operatörü Seviye 3" mesleği zorunluluk kapsamına alınmıştır. Üyelerimizin cezai yaptırımla karşılaşmaması adına çalışanların mesleki yeterlilik belgesi alması gerekmektedir. Belge almayan vinç operatörleri için aylık kişi başı 775 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Konu ile ilgili açıklama yapan Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökhan Alkan " TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş, işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda, çalışanların veya çalışmak isteyenlerin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlanan ulusal yeterliliklere uygunluğunu tespit etmek üzere sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmek, sınav merkezleri kurmak ve işletmek üzere kurulmuştur.

Yakın bir gelecekte bir çok meslek dalı için zorunlu hale gelecek bu belgelendirme işlemi üyelerimiz ve çalışanları için çok önemlidir. Biz Karaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin sınav ve belgelendirme süreçlerinde yanlarındayız. Belgelendirme kapsamındaki üyelerimiz ile Karaman’da bu alanlarda faaliyet gösteren ya da bu alanlarda çalışmayı hedefleyen kişilerin Odamız Yetkilileri ile iletişime geçmelerini rica ederiz” dedi.                                       29/03/2019