Ajanstan yapılan açıklamada; “Günümüzde; Dünya üzerinde karşılaştığımız küresel ölçekte en büyük sorunlardan birisi olan kuraklık, bugün gelinen nokta itibariyle fiziksel ve doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma ve ekonomi, teknoloji, tarım ve gıda, temiz su ve sağlık olmak üzere hayatımızın her aşamasını etkilemektedir.

İklim değişikliği, dünyanın birçok yerinde artan su kıtlığına ve kuraklığa neden olmaktadır. Su kıtlığı sorunu, sürdürülebilir kalkınmanın tam merkezinde yer almaktadır. Ülkemizin, küresel ısınmanın muhtemel etkileri açısından, risk grubu ülkeler arasında yer aldığı, gelecekte özellikle İç Anadolu bölgesinin iklim değişikliğinden daha çok etkileneceği tahmin edilmektedir. Zaman geçtikçe doğal kaynaklarımızı daha akıllıca kullanmak zorunda kalacağımız gerçeği yadsınamaz durumdadır.

Dünyada kullanılabilir nitelikteki su kaynakları azalmaktadır. Tatlı su kaynaklarının en büyük kullanıcısı tarım sektörüdür. Bu yüzden tarımda kullanılan suyun etkinliğinin artırılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Tarımda su kullanımının daha verimli, üretken, eşitlikçi ve çevre dostu hale getirilmesi için çalışmalar yapılması kaçınılmazdır. Son yıllarda kuraklığın ön plana çıktığı ülkemizde mevcut suyun ekonomik olarak kullanılması akıllı tarım teknolojilerinden faydalanmayı gerektirmektedir. Tarımda ileri teknolojinin kullanımı, Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de üzerinde en çok durulan konulardandır. Teknoloji, tarım sektörünün entegre bir parçası olmaya devam etmektedir.

Dijital sensörlerle donatılmış tarım aletleri ve alanlarıyla çiftçilere, hangi alanlara ne kadar ve ne tür gübreler konulması gerektiğini, hava koşullarını, bitkilerin ihtiyacı olan mineralleri ve sulamayı, toprağın durumunu, tahmini hasat zamanını detaylı ve gerçek zamanlı bir şekilde göstererek üreticilerin işlerinin kolaylaştırılması ve verimin geleneksel yöntemlere göre en üst düzeye çıkarılması hedeflenmektedir.

Birbirleriyle senkronize çalışan makineler sayesinde iş yükü ve maliyet de azalmaktadır. Bu çalışmalar iklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini ve risklerini en aza indirecek, tarıma elverişli toprakların ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına katkı sağlayacaktır. Tarım için üretilen birçok akıllı sistem sayesinde doğal kaynaklar da gereğinden fazla kullanılmayarak maliyeti düşürecektir. Hal böyle olunca üretilen ürünlerden daha fazla kazanç sağlanacak, ayrıca çevreye de zarar verilmeyecektir. Tarım ve gıda sektörü günümüzde ve önümüzdeki dönemde en stratejik sektörlerden biri haline gelmiştir. Bu sektörü sürdürülebilir kılmak ise önemli ölçüde, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek uygulamalarla doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi sayesinde mümkün olacaktır.

Bu bağlamda, Mevlana Kalkınma Ajansı Karaman Yatırım Destek Ofisi tarafından online olarak “Tarımda Kaynak Verimliliği - Kuraklık, Etkili Su Yönetimi ve Akıllı Tarım‘’ bilgilendirme toplantısı yapılacaktır. Toplantıya Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Caner Koç ve Doç. Dr. Gülüzar Duygu Semiz konuşmacı olarak katılım sağlayacaklardır.

Düzenlenecek etkinlikte “Neden Akıllı Tarıma İhtiyaç Var?” “Endüstri 4.0” “Tarım 4.0 Örnek Uygulamalar” “Gelecekte Akıllı Tarım” “Yerli Olarak Geliştirilen Örnek Uygulamalar” “Hassas Tarım Yönüyle Sulama” “Basınçlı Sulama Sistemlerinin Tasarım ve Uygulaması: Az Bilinen, Çok Yapılan Hatalar” “Sulama ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri: TR52 (Konya – Karaman) Bölgesi’nde Temel Sorun Nedir?” “Sulama Zaman Planlaması: Damla Sulama Yönteminde Sulama Zaman Planlamasına İlişkin İyi Uygulama Örneği” “Hassas Tarım Uygulamalarında Sulama Teknolojileri” “Sulamada Sensör Teknolojileri” başlıkları ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Etkinlik Webinar şeklinde Zoom uygulaması üzerinden 03.02.2021 Çarşamba günü saat 14.00’de gerçekleştirilecek olup kayıt linki aşağıda sunulmuştur. Programa katılmak isteyenler aşağıdaki link üzerinden veya www.mevka.org.tr internet sitesinde yer alan program duyurusundan katılabilirler” denildi.

Kayıt Linki: https://zoom.us/meeting/register/tJMsc-GhqzojEtRQn1UTGhbr057EbUW1Pp2m