"Mader-i Mevlana" (Mevlana'nın annesi) olarak da bilinen Aktekke Camii, Karamanlıların yanı sıra kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdikleri mekanlar arasında.
Kesme taştan yapılan, merkezi tek kubbesi ve yüksek minaresi ile Karamanoğlu mimarisinin en seçkin eserlerinden olan cami, birkaç kez aslına uygun olarak restore edilmiş. 2 katlı olan ve üst katında kadınların ibadet edebildiği camiyi, ilginç ve önemli kılan detay ise Mevlana'nın annesi, kardeşi ve birçok akrabasının sandukalarının burada bulunması. Caminin avlusunda da birçok Mevlevi'nin mezarı bulunuyor.  
Mevlana'ya verilen değerin göstergesi
Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlana'nın Belh'ten Karaman'a gelmek için yola çıktıklarını, bu kente yerleşmelerinin tesadüf olmadığını söyledi.
Mevlana'nın bu uzun yolculukta birçok ülke ve şehir geçtiğini ifade eden Çalışkan, "Birçok davetler aldılar. Fakat hiçbirini kabul etmediler. Karamanoğlu Beyi Alaaddin Bey'in daveti üzerine buraya geldiler. Çünkü Karaman binlerce yıldır çok önemli bir kenttir. İlim ve irfan merkezidir. Bu bina da Mevlana ve ailesinin Karaman'da konaklamaları ve ilimlerini çevreye yayabilmeleri için yapıldı. Binanın yapılması bile o dönemde Karaman'ın Mevlana'ya verdiği değerin bir göstergesidir" diye konuştu.
"Gözünün nuru annesini bize emanet etmiştir"
Çalışkan, gençlik yıllarını Karaman'da geçiren Mevlana'nın eğitimini de burada tamamladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Mevlana Karaman'da 7 yıl kalmış, bu süre içerisinde sevginin, hoşgörünün pekişmesine, bütün Anadolu'ya yayılmasında önderlik etmiştir. Mevlana, 7 yılın sonunda Selçuklu Sultanı'nın daveti sonucunda Konya'ya göç etmiştir. Fakat kendisi için çok önemli değerlerini, gözünün nuru annesini ve ağabeyini bize emanet etmiştir. Attekke Camisi'ndeki bu emanetler şehrimiz için çok önemlidir. Bugünlerde başka ülkelerden ve ülkemizin değişik yerlerinden binlerce ziyaretçi Konya'ya gelmektedir. Şunun net şekilde altını çizmek lazım. Mevlana Hazretleri için en güzel ziyaretçiler, annesinden de selam getiren ziyaretçilerdir. Karaman'a gelip, kenti gezen, Mevlana'nın yakınlarının mezarlarını ziyaret edenlerin, onlardan aldıkları selamı Konya'ya götürmeleri daha anlamlı olacaktır."
Karaman halkının yüzyıllar önce Mevlana'nın kente geldiğinde duyduğu heyecanı hala yaşadıklarının altını çizen Çalışkan, "Biz emanetlerimize yüzyıllardır sahip çıktık, çıkmaya da devam ediyoruz. Her yıl mayıs ayında düzenlediğimiz etkinliklerle Mevlana'yı temsili olarak Konya'ya uğurluyoruz. Mevlana'nın Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'ni Karaman'dan başlatıyoruz. Tüm Mevlana dostlarını Karaman'a bekliyoruz. Karaman, Mevlana'dan aldığı sevgi ve hoşgörüyle en iyi şekilde onları ağırlayacaktır" ifadelerini kullandı.