Program’da MHP Karaman Belediye Başkan Adayı Savaş Kalaycı ve MHP Kadın Kolları Başkanı Öznur Çimen ile birlikte MHP binası önüne açtığı tezgâhta vatandaşlara ikramda bulundu. İkramda bulunun Kalaycı vatandaşlarla hasbihal ettikten sonra konuşma yaptı.

Yaptığı Konuşmada Kalaycı şu ifadelere yer verdi; “1929'da kanun haline getirilen ve her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan Yerli Malı Haftası tutumlu olmanın ve yatırım ıı yapmanın önemini hatırlatmak amacıyla kutlanmaktadır. Yurdumuzun ekonomik bağımsızlığının korunması ve sürdürülebilir bir ekonomik alt yapı konusunda stratejik öneme sahip tutum, yatırım ve Türk malları Haftası'nın bir nostalji değil, zorunluluk olduğunu vurguluyoruz ve hatırlatmayı bir görev biliyoruz. Yerli malı ve tutan (tasarruf) haftasını nostalji sayan zihniyetler, üretmeden tüketmenin bir gün tükenmek olduğunu kavrayamamış anlayışlardır. En basit ifadeyle acaba fazla ithalat mı yapıyoruz, üretim yapmıyor muyuz? Sorusunu kendimize sorduğumuz taktirde ekonomimizi korumak gerektiğini de ortaya koymuş olabiliriz. Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin açıklamasına göre; "2015 yılında Çin'den fasulye, kayısı ve kuru sarımsak, ABD'den fındık ve badem, İsrail'den fındık, Güney Afrika'dan mandalina, Şili'den sofralık üzüm, İtalya ve Şili'den sofralık üzüm, İtalya’dan elma, kuru üzüm, İran'dan karpuz, kuru kayısı ve lahana ve İspanya'dan marul ithal etmişiz." Büyük bir olasılıkla, çocuklarımız Yerli Mallar Haftasında bunları yiyecekler.

Kışkırtılmış bir tüketim her geçen gün daha fazla toplumları kendine esir hale getirmekte ve insanlar gerçek ihtiyaçlardan çok kendilerine dayatılmış ihtiyaçlar için mücadele etmektedir. Tüketimden kaynaklanan rehavet önümüzdeki yıllarda toplumlara ciddi sıkıntılar yaşatacaktır. Dünya piyasalarındaki bol para döneminin artık bittiği bir süreçteyiz ve bol kese den para harcama dönemi geride kalacak. Üretim ekonomisi yeniden önem kazanırken Türkiye'nin milyonlarca gence iş üretmesi, gelişmiş ülkeler arasında yer alabilmesi için üretime önem vermesi gerekiyor. Gençlerin kısa vadede bol para kazanma döneminin bittiğini kavrayıp iyi bir eğitim, meslek sahibi olmak, bilgi ve beceriyi sürekli geliştirmek öncelikli hedefleri olmalıdır.

Çılgın tüketimin yerini üretim yeniden alabilirse ve gençlere ürettiği kadar güçlü olabilecekleri düşüncesini verebilirsek yarınımız güzel olacaktır. Unutmamalıyız ki üretim yapan değilsen başkaları tarafından yok edilmeye mahkûmsun demektir.

Son olarak üretken bir toplum olabilmek için tekeller yerine küçük ve orta ölçekli sanayi ve tarım işletmelerinin kooperatifleşme ile desteklenmesi, teknoloji konusunda dışa bağımlılığı kıracak ARGE etkinliklerine ayrılan kaynakların artırılması ve eşgüdümün sağlanması gerekmektedir.

Yerli Malı Haftanızı kutlar saygılar sunarım.” dedi.