Ünver yayınladığı mesajında:

“Sosyal yapının çimentosu, millet ve devlet varlığının en önemli birleştirici ve bütünleştirici unsuru olan dilimiz Türkçe, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olarak toplumumuzun ortak manevi hazinesidir. Bu itibarla geçmişten bugüne, atalarımızdan miras tüm değerlerin aktarılmasına vasıta olan güzel Türkçemiz, aynı zamanda milletimizin en değerli kültür varlığıdır.

Karamanoğlu Mehmet Bey'in 744 yıl önce tarihte ilk defa Türkçe'yi resmi dil ilan edişini, 1960 yılından bu yana, Karaman’da “Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri" adıyla kutluyoruz. Zamanının iyi yetişmiş ve en kudretli devlet adamlarından olan Mehmet Bey, 744 yıl önce o günün Türkçesiyle; "Şimdengirü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeye.", Türk Dil Kurumu'nun uyarladığı şekilde günümüz Türkçesiyle "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." buyurduğu fermanıyla Türkçe'yi resmi dil ilan ederken, bir taraftan da Türk yazı dilinin temelini atmıştır.

Türbesi Ermenek ilçemize bağlı Balkusan köyümüzde bulunan Karamanoğlu Mehmet Bey, ilk büyük dil devrimcisi olarak bizim en önemli değerlerimizdendir. Türkçemizin varlık mücadelesinde öne çıkarak ferman yayınlayan Mehmet Bey’in açtığı yolda, ilk fermandan yüzyıllar sonra, bu sefer ataları Karamanlı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk yürümüş ve yaptığı dil devrimi ile Türkçe’yi yücelten ölümsüz lider olmuştur. “Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” diyerek her şeyin dil sayesinde muhafaza olunduğunu belirten Ulu Önder Atatürk, “Gaye, bugünkü ve yarınki Türk’ün medeniyetini kucaklayacak en güzel ve en ahenkli Türkçe'dir.” diyerek dil devriminin ulusumuzun yarınları açısından ne kadar önemli olduğunun altını çizmiştir.

Bu itibarla Türkçe’nin yeniden hayat bulmasını sağlayan tarihimizin iki büyük dil devrimcisinin Karamanlı olması, bizler için büyük bir onur, gurur ve övünç kaynağıdır. Geçmişten geleceğe kuşaklarımıza hatıralarımızı, mücadelelerimizi aktaran, toplumumuzu birbirine kenetleyen böyle bir zenginliğe, dilimize, Karamanımızın sahip çıkması, kentimizin “Türk Dilinin Başkenti” unvanını ne kadar hak ettiğini göstermektedir.

Tarihimiz ve dilimiz açısından önemli bir dönüm noktası olan ve her yıl Türkçe’nin resmi dil ilan edilişinin yıl dönümünde gerçekleştirilen Türk Dil Bayramımızı kutluyor; bu yılı UNESCO'nun "Yunus Emre Anma Yılı" Cumhurbaşkanlığı'nın da "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak ilan ettiğini hatırlatarak devletimizi temsil eden makamlar ile tüm yetkili ve ilgililerden millî varlığımızın korunması ve yaşatılması açısından önemli bir sembolik değer taşıyan bu önemli bayrama sahip çıkmalarını, hemşehrilerim adına bir kez daha talep ediyorum.

Bu vesileyle Türk Dilinin Başkenti Karamanlı olmaktan onur duyduğumu ifade ederek hemşehrilerimin ve milletimizin 744’üncü Türk Dil Bayramı'nı kutluyor; başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Karamanoğlu Mehmet Bey'in, Yunus Emre'nin ve Türkçemize hizmet eden tüm şahsiyetlerin aziz hatıraları önünde saygıyla eğilerek teşekkürlerimi ve minnetlerimi sunuyor, rahmetle anıyorum.” İfadelerine yer verdi.