Ünver, mesajında; “Toprakları işgal altındayken bile bir an dahi umutsuzluğa kapılmayan, mücadele etmekten vazgeçmeyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aynı idealleri paylaştığı silah arkadaşları ile birlikte Samsun’da, Anadolu topraklarına ilk müjdeyi vermiştir. Ya istiklal ya ölüm… Ve 19 Mayıs 1919, vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı adına nelerin göze alınabileceğinin bir göstergesi olarak tarihe geçmiştir.

19 Mayıs 1919’da Samsun’da filizlenen ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla sonuçlanan Ulusal Kurtuluş Mücadelemiz, yüce Türk milletinin karakterinde barındırdığı bağımsızlığın ve esaret altında yaşamayacağı gerçeğinin bir sonucudur.

İçinde bulunduğumuz sancılı salgın süreci nedeniyle ulusal bayramlarımızı gönlümüzce kutlayamadığımız bu günlerde dahi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın coşkusunu her şartta ve hususta yaşamaya, yaşatmaya devam edeceğiz. Bu bayramı meydanlarda, alanlarda yan yana değil ama yürek yüreğe, coşkuyla kutlayacağız.

Gençliğe hitabesinde ‘Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.’ diyen ve 19 Mayıs’ı gençlere emanet eden Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bütün ümidim gençliktedir.’ sözleriyle de sizleri tarihi bir görevle onurlandırmıştır.

Ulusumuzun dünü, bugünü ve yarını; ülkemizin bağımsızlık ve demokrasi bayrağını yükseklere taşıyacak olan gençlerin dünya var oldukça bölünmez bütünlüğümüzü ve özgürlüğümüzü koruyacağına olan inanç ve kararlılıklarına emanettir.

Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizle dayanışma içinde Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızı Cumhuriyet ile taçlandıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, şehitlerimizi ve aramızdan ayrılmış tüm gazilerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum.

Cumhuriyet ve bağımsızlık yolunda atılan ilk adımın 101’inci yılı; 19 Mayıs, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun!” dedi.