Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Mimarlar Odası Karaman İl Temsilcisi Ramazan Taşkara günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Taşkara, yapmış olduğu konuşmada, “1985 yılından bu yana her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Gün, bu sene 3 Ekim'de "Esenlik İçin Mimarlık" temasıyla kutlanmaya devam etmektedir. Bu tema aynı zamanda Uluslararası Mimarlar Birliği'nin (UIA) 2022'nin temasını "Sağlık için Tasarım Yılı olarak belirlemesi ve hem binalarda hem de şehirlerde sağlık olgusunu teşvik etmek için kanıta dayalı tasarım yapılması, yükümlülüğünü getirmesi ile aynı doğrultudadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanımlanan sağlık, "yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir esenlik halidir" ve "ulaşılabilir en yüksek sağlık standardına sahip olma durumudur. Irk, din, siyasi inanç, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın her insanın temel haklarından biridir. Günümüz toplumlarının ulaşılabilir en yüksek sağlık standardının yanı sıra, mesleğimizin sağlığı da işte bir o kadar önemlidir. Nere de olduğumuz, ne konumda bulunduğumuz, toplumun ulaşılabilir sağlık standartları ile doğru orantılıdır. Sağlıklı bir çevre için daha temiz bir dünya ne kadar önemli ise, daha temiz bir dünyayı şekillendirecek, biçimlendirecek, tasarlayacak mimarların özgün ve esenlik içinde olmaları da bir o kadar önem arz etmektedir. Son yıllarda mesleki haklarımız, mesleki sağlımız zayıflatılmış; müelliflik ve telif hakları gibi mesleki haklara ilişkin yetersiz de olsa var olan güvenceler ortadan kaldırılmış ve bağlantılı olarak mimarlık hizmetlerinde nitelik sorunu artmıştır. Son yıllarda mesleki sağlığımız giderek zayıflamakta, Mesleki sağlığımızı koruyan güvenceler ise körelmektedir. Bu sorun mesleki sağlımızı bir kanser gibi içten içe sarmaktadır. Öyle ki bu kanseri tedavi edecek ve bizleri sağlımıza kavuşturacak olan yegane çözüm "meslek yasasıdır.

Binlerce yıllık tarihiyle ilimiz karamanda, mimarlar odası temsilciliği olarak mesleğimizin sağlığı için, zor ve onurlu bir görevi hakkıyla yapmanın çabası içerisindeyiz. Nöbeti devraldığımız günden bu yana, her şeyimizi borçlu olduğumuz ülkemizden ve en önemlisi kentimizden, bu çabayı ve gayreti esirgemeyeceğimize söz verdik. Bu sözün ilk gereği olarak da, oda yönetimi ve başkanlığını bir koltuk, makam ve mevki olarak değil, hizmet mecrası Mimarlar odası olarak her türlü icraatımızda tek bir kriter ile hareket ediyoruz. Kentimiz ile mimarlık mesleğimizin; sağlığı, fayda ve menfaatleri... Bu faydaya hizmet ederken asla yıkıcı olmamaya çalışıyoruz. Faydalı bulduğumuz, doğru olduğunu düşündüğümüz her çalışmayı destekliyoruz. Yanlış olduğunu düşündüklerimize ise, sadece karşı çıkmakla kalmıyoruz. Doğrusunun ne olduğunu da öneri ve raporlarımızla hem ilgililerle hem de kamuoyu ile olarak kabul ettik. Bütün bu zorlu koşullar karşısında, meslek kalitesini, meslek sağlığını yükseltebilmeyi. Toplumla mimarlığı daha sağlıklı bir şekilde buluşturabilmeyi, sağlıklı çevre üretimine fiziksel, sosyal ve kültürel açılardan katkı sağlayabilmeyi ön planda tutmaya devam edeceğiz. Odamızın geleneklerinde var olan güç ve enerjiyi, artırarak sürdürmek için bütün meslektaşlarımızın desteğine, enerjilerine, fikirlerine ve yanımızda yürümelerine ihtiyacımız Sözlerime son verirken: Ülkemizin, kentimizin, toplumumuzun ve mesleğimizin sağlığına katkısı olacağı inancıyla, bugün bizleri burada onurlandıran, şereflendiren bütün misafirlerimizi, bütün meslektaşlarımızı samimi ve sıcak duygularla selamlıyorum.

Ayrıca, odamız için emek vermiş, şu an aramızda olmayan, görevi başında, ahirete intikal etmiş karaman mimarlar odası 2. başkanımız, Merhum İbrahim Taşpınar'ı sevgiyle yad ediyor, aramızda bulunan ailesi ve yakınlarına da Karaman Mimarlar Odası Yönetimi olarak saygılarımızı sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Arslan, Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı, KMÜ Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ertekin ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Serin, meslekte 30’uncu yılını doldurmuş mimarlara plaketlerini takdim etti.

Halk Eğitim Merkezi öğrencilerinin Karaman’ın tarihi ile ilgili olarak hazırlamış oldukları resimler ve mimarların yaptıkları çizimlerin sergilenmesiyle devam eden program müzik dinletisinin ardından son buldu.