İslamiyet, Müslümanları birbirlerine kardeş kadar yakın sorumlu olarak görmektedir. Rabbimiz iman ehlini birbirine kardeş kılmıştır. Müminler ancak kardeştirler (Hucurat 48/10 ) Ayeti Kerimesi bunu bizlere bildirmektedir. Peygamber Efendimiz de (s.a.v) bu konu ile alakalı olarak Müslüman Müslümanın kardeşidir buyurmuşlardır (Buhari- Müslim )

     Müslümanlıkta ki kardeşlik nedir bizlere ne gibi sorumluluklar ve ne gibi güzellikler sunuyor buna bakalım biraz. İlk olarak ele alınması gereken nokta kardeş olmak neyi yapmamızı gerektiriyor onu anlayalım. Peygamberimiz İman etmedikçe cennete giremezsiniz Birbirinizi sevmedikçe de (Kâmil manada )iman etmiş olmazsınız buyurmuşlardır. Demek ki bu konu o kadar öneme sahip ki iman yönümüzü tamamlayan bir faktör olarak belirtilmiştir. Nasıl ki cennete girmemiz için iman etmek şartı varsa imanımızın kamil ve tamam olması için de Müslüman kardeşlerimizi sevmemiz imanımızı tamamlayan bir unsur olarak bildirilmiştir.

     Ülkesi, dili ,rengi farklı olsa da sadece Müslüman olduğu için Müslüman kardeşlerimizi sevmemiz kardeşlik hukukunun temelini oluşturmaktadır. Rabbimizin rızası bu güzel hasletlerde gizlidir.Bu sevginin içinde barındırdığı şeyler kendimiz için güzel ve iyi olan ne varsa başka Müslümanlar için de aynını istemek ve bunun için gayret sarf etmemiz görevlerimiz arasındadır. Peygamber Efendimiz(s.a.v) Hiç biriniz kendisi için sevdiği istediğini Müslüman kardeşi için de sevmedikçe iman etmiş olamaz buyurmuşlardır. Günümüz de bir çok ülkede Müslüman kardeşlerimiz zulüm .açlık esaret ve savaşlarla mücadele etmek de ve  mâdur vaziyette yaşam sürmektedir. Onların sesini dünyaya duyurmak, elimizden ne geliyorsa onlara ulaştırmak yani derya da damla olabilecek olsa da bir şeyler yapmak kardeşlik sevgisini ifade etmenin en güzel yoludur. Bizler ülkemizde refah ve bolluk içinde yaşayıp ,ibadetlerimizi yapabilme lütfuna mazharken  ezan sesine hasret kardeşlerimiz aklımıza gelebiliyorsa bu kardeşliktir işte. Bin bir çeşit yemekle donatılmış sofralarımızda bir eksik arama telaşında boğulurken ekmek bulamayan kardeşlerimizi anımsıyorsak kardeşlik bağımız var demektir.

      Müslümanlıkta ki hukukta dikkat edilecek diğer hususlar da kardeşimizin canını malını kendi canımız malımız bilmek hakkına riayet etmek, birbirine eza cefa çektirmemek zülm etmemek görevimizdir. Hadisi Şerif te Müslüman Müslümana kardeştir. Ona zülm etmez onu (zalime ) teslim etmez Kim, Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah (c.c) da onun bir ihtiyacını giderir. Kim Müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa ,bu sebeple Allah (c.c) da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir Müslümanın bir kusurunu örterse ,Allah (c.c) da kıyamet günü onun kusurunu örter (Buhari-Müslüm) buyrulmuştur. Elhamdülillah ki bu ne güzel kardeşliktir. Hem kazanıyor hem kazandırıyoruz ,Rabbimizin lütufları hiç tükenmiyor.

      Dünya hayatındaki bu kardeşlik ahiret hayatımıza yatırım gibidir. Ne kadar iyilik ve güzelliğe vesile olursak mükafatını Rabbimizin kudretine sığınarak ondan bekleriz ancak Dinimize, imanımıza, kitabımıza Peygamberimize sahip çıkmak bizim görevimizdir. Müslüman kardeşlerimize sahip çıkmak da görevlerimizin bir parçasıdır. Peygamber Efendimizin buyurduğu ‘’Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle dirilirsini’’ (Münavi Feyzül Kadir) Hadisi Şeriflerini kendimize rehber edinerek yaşayalım. Kardeşliğimiz ahiret ve dünyada baki olsun inşallah.