Karaman'da yaşayan Ayrancılılar, düzenlenen kaynaşma etkinliğiyle bir araya geldi.

Toplantıya, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Ayrancı Kaymakamı Mehmet Göze, Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı ve AK Parti Karaman Belediye Başkan Adayı Mahmut Sami Şahin ile siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Karaman Ayrancılılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, kent merkezinde yaşayan Ayrancılıları bir araya getirmek amacıyla Karaman ve Ayrancı protokolünün de katılımıyla kaynaşma etkinliği düzenledi.

Dernek Başkanı Zeki Çevik, kent merkezindeki bir restoranda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, il merkezinde yaşayan hemşehrilerini bir araya getirip tanışmalarını sağlamak istediklerini söyledi.

Derneklerinin daha yeni kurulmuş olmasına rağmen hızla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Çevik, şunları kaydetti: "Amacımız şirin ilçemize hep birlikte hizmet etmek, kültürel ve ekonomik değerlerimizi tüm dünyaya tanıtmak. İnşallah hep beraber amaçlarımız doğrultusunda çalışacağız. Dernek olarak etkinliklerimiz devam edecek."

Çevik konuşmasında; "İstedik ki şehrimizin ileri gelenleri ve basın mensupları ile Ayrancılıları buluşturan bir etkinlik düzenleyelim. Nasip bu güne imiş.

Bizleri kırmayarak davetimize icabet ettiğiniz için tüm katılımcı arkadaşlara teşekkür ederim.

Karaman, Ayrancı Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimiz henüz çok yeni bir dernek. Maksadımız; hemşerilerimizin kaynaşmasına, yardımlaşmasına aracı olmanın dışında ilçemizin kültürünü diri tutarak gelecek nesillere aktarırken bir yandan da Ayrancının tanıtımına katkı sağlamak istiyoruz.

Aynı zamanda ilçemizin eksikleri ve sorunlarına dikkat çekerek çözüme kavuşturulması da dernek amaçlarımızdan biridir.

KARAMAN'IN EN BÜYÜK İLÇESİYİZ

Değerli misafirler. Toros dağlarının kuzey eteklerine kurulmuş Ayrancımız 23 köyü ile yüzölçümü olarak Karaman’ın dörtte birinden fazla bir alanı oluşturmaktadır. İlk çağlardan beri çeşitli kavimlerin yerleşkesi olan Ayrancının tarihinde; Hititlerden, Asurlulara, Lidyalılardan, Perslere ve Romalılardan Selçuklular ve Osmanlılara kadar dünyanın en önemli, medeniyetlerini görebilirsiniz. Karamanoğulları Beyliği zamanında da Ayrancı hükümdar ailesinin gözbebeği olarak bilinirdi ve meliklerin yaylağı olarak işlev görürdü.

Tarihi, kültürü ve coğrafyası ile böylesine göz dolduran ilçemiz maalesef ki beklenen ilgiyi görememektedir. Bu anlamda hem biz Ayrancılıların hem de ilimizi yönetenlerin ihmali olduğunu düşünüyoruz.

Şöyle ki; Ayrancıda yaşayanlar ve Ayrancı’dan hicret edenler olarak bizler yeterince şehrimizi koruyup kollayamadık, tanıtamadık.

Değerli dostlar, Bugün geldiğimiz noktada memleketimizin bir takım ihtiyaçları vardır. Karaman’da, iş alanları çok kısıtlı. İşadamlarımızdan il merkezine çok yakın olan Ayrancı’ya yatırım yapmalarını bekliyoruz.

AYRANCI'YA YÜKSEKOKUL İSTİYORUZ

Ayrancı’nın siyasilerce de sürekli ihmal edildiğini ifade etmemiz gerekiyor. Çok daha zor coğrafyalara hizmet giderken Ayrancı’ya doğalgaz bile gelmedi. Çok daha uzak ilçelerimizde üniversite kampüsleri var iken Ayrancı’ya iki yıllık bir meslek yüksekokulu bile yapılmadı.

Biz Karaman Ayrancı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak özellikle ilçemize bir yüksekokul yapılmasını arzu ediyoruz. Konuyla ilgili çalışmalarımız gayretlerimiz devam ediyor. Bu konuda sayın valimizden, rektör hocamızdan ve siyasilerimizden destek bekliyoruz.

Ben sözlerimin sonunda tekrar katılım gösterdiğiniz için sizlere teşekkür ediyor saygılar sunuyorum. “dedi.