Geçtiğimiz günlerde Karamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANKARAMANDER) Başkanı Veli Bozkır, Hızlı Tren Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulunmuş yaptığı bu açıklama da yerel basında yer almıştı. Basında yer alan bu haberlere istinaden AK Parti Karaman İl Başkanı Nazmi Ünlü’den de bir açıklama geldi. Sadece Hızlı Tren Projesi değil Karaman’a yapılan tüm yatırımların yakından takipçisi olduklarını vurgulayan Nazmi Ünlü açıklamasında şunları söyledi.
“Öncelikle AK Parti olarak başta başbakanımız, bakanlarımız ve milletvekillerimizin yanı sıra teşkilatlarımız ve belediye başkanlarımızla uyum içerisinde çalışarak Karamanımıza yapılan bütün yatırımların yakından takipçisi olduğumuzun bilinmesini isterim. Ülkemizin önemli bir süreçten geçtiği bu günlerde bile yatırımlarla ilgili bakanlıklarla ve bürokratlarıyla görüşmelerimiz ve istişarelerimizi düzenli olarak sürdürmekteyiz. Daha geçtiğimiz günlerde milletvekilimiz Recep Konuk ile Karayolları ve DSİ Bölge Müdürleri ve KOP idaresi Başkanı ile Karaman projelerini masaya yatırarak istişarelerde bulunduk. Sonrasında yine Karaman’da bir araya geldiğimiz yetkililerle projeleri bir kez daha görüştük ve istişare ettik. Yine Milletvekilimiz Recep Konuk, ilimizin yatırımları hakkında Başbakanımız Binali Yıldırım ile önce başbakanlık konutunda daha sonrada Başbakanımızın Konya ziyaretinde bizzat görüşmüş istişarelerde bulunmuştur. Yerelde bizlerin Ankara nezdinde de milletvekillerimiz Recep Konuk ve Recep Şeker’in, ilimiz yatırımları ve sorunlarını yakından takip ettiğimizin ve Karaman yatırımlarında herhangi bir aksaklık olmadığının altını özellikle çizmek istiyorum.
Elbette yapıcı eleştirilere açığız ancak bizler toplumun her kesimi ile istişarelerde bulunarak ilimize ve ülkemize hizmet etme gayretinde iken art niyetli yaklaşımlarla gerek yatırımlarla ilgili sarf edilen emek gerekse yatırımlara gösterilen ilgi ve takibin görmezden gelinmesi bizleri üzmektedir. Yapılan bir açıklamaya istinaden basında yer alan haberlerde Konya – Karaman Hızlı Tren Projesi’nin yaklaşık 4 yıl önce başlatıldığı belirtilmektedir. 102 km uzunluğundaki Konya - Karaman Hızlı Tren Projesi haberlerde yer aldığı gibi 4 yıl önce değil 12 Mart 2014 tarihinde başlatılmıştır. Bu çelişki bile açıklamayı yapanların yatırımların ne derece takipçisi olduklarını ve art niyetlerini gözler önüne sermektedir. Kimseyle polemiğe girmek gibi bir niyetimiz yok ancak bu tür açıklamaların şehrimize zarar vermeyecek, halkımızı yanlış bilgilendirmeye sevk etmeyecek şekilde hassasiyet gösterilerek ve çarpıtılmadan yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, başbakanımız ve bakanlarımızın talimatıyla Konya – Karaman Hızlı Tren projesiyle ilgili yerinde incelemelerde bulunmak üzere Konya ve Karaman’a gelmişti. Karaman Belediye Başkanımız Ertuğrul Çalışkan’da Genel Müdür İsa Apaydın’a eşlik etti. TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın basında yer alan haberlere açıklık getirmek amacıyla yayınlama ihtiyacı hissettiği basın açıklaması bilgi notunda, Konya – Karaman Hızlı Tren projesi kapsamında 2017 yılında elektrifikasyon işlerinin, 2018 yılının ilk çeyreğinde de sinyalizasyonunun devreye alınmasının planlandığı belirtilmektedir. Bu ifadelere rağmen yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür etmek bahanesiyle TCDD Genel Müdürünü ziyaret ettiğini belirten arkadaşların oradan aldıkları bilgileri yine çarpıtarak kamuoyuna sunduğunu görüyoruz. Genel müdürümüzün yaptığı açıklamada Konya – Karaman Hızlı Tren projesinin 2018 yılı sonunda başlayacağı gibi bir ifadesi yer almamasına rağmen yapılan açıklamalara istinaden basında yer alan haberlerde de algı oluşturmak adına çarpıtma olduğu aşikardır. Oluşturulmaya çalışılan bu algı hemşehrilerimiz nezdinde karşılık bulmayacaktır. TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın kiminle ne konuştuğunu konunun nasıl çarpıtıldığını konuşmak yerine Konya – Karaman Hızlı Tren Projesi’yle ilgili yaptığı açıklamayı da kamuoyuyla paylaşarak takdiri halkımıza bırakacağız.
Hızlı Tren ve diğer projelerde zaman zaman ihale süreçleriyle ilgili gecikmeler yaşanmış olabilir. Bu da hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde ihaleye giren firmaların itiraz hakları ve yargı süreçlerinden kaynaklanan durumlardır. Hızlı Tren Projesi’nde de buna benzer durumlar yaşanmıştır ve TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın yaptığı açıklamada bu konulara da değinmiştir. Bu arkadaşlar hukuki süreçten dolayı duran çalışmalara Karaman’ın ilgisizliğinin eklendiğini ifade ederken neyi kastettiklerini de anlamak mümkün değil. Bizim bu konularda yargıya veya hukuki sürece etkimiz söz konusu değildir olamazda. Kaldı ki ısrarla yatırımlar konusundaki ilgimizi takip etmedikleri ve görmezden geldikleri de ortadadır. Takip etmiş olsalar bu şekilde bir art niyetli yaklaşımda bulunmazlardı.
Şunu tekrar vurgulamak isterim ki bu tür açıklamalar şehrimize fayda sağlamak yerine zarar verir. Bizler bütün yatırımların takipçisiyiz ve hiçbir yatırıma ilgisiz değiliz. Yaşanan gecikmeler hukuki gerekçelerle yaşanmış olabilir ama asla takipsiz bırakılmamıştır. Bu gecikmeler hükümetimizin, milletvekillerimizin ve bizlerin ilgisizliğinden veya bütçeden kaynaklanan gecikmeler de değildir. Karamanlı hemşehrilerimiz müsterih olsun. Hızlı Tren Projesi’nin planlanan süreçte halkımızın hizmetine sunulması için takip etmeyi sürdüreceğiz. Bizler ayrı gayrı olmak yerine birlik olarak hep birlikte Karamanımıza hizmet edelim istiyoruz. Eleştirilerin de yıkıcı değil yapıcı olmasını istiyoruz. Bu arkadaşlar iftar sofrasında bir araya gelebildikleri milletvekillerimize veya bizlere ulaşmak gibi bir sorunları olmadığını düşünüyoruz. Gurbette olan ama yüreği Karaman’da atan bu arkadaşlar genel müdüre ulaşabildikleri kadar bizlere ve milletvekillerimize de ulaşabilir konuyu istişare edebilirlerdi. Genel Müdürden aldıkları bilgileri çarpıtarak vermeyi tercih ettiler ancak genel müdürün  yaptığı açıklamaların da kendi açıklamalarıyla çeliştiği görülmektedir. Görünen o ki niyet halis değil ve amaç farklı. Amaçlarının ne olduğunu da açıkça söylemelerini öneriyoruz. Onların amaçları ne olursa olsun biz şehrimiz ve ülkemiz adına gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu arada halkımızın yanlış bilgilendirilmesinin de önüne geçerek doğruları söylemeye devam edeceğiz.”
TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın basında yer alan Konya - Karaman Hızlı Tren Projesiyle ilgili haberlere istinaden yaptığı açıklama;
Bugün (02 Eylül 2016) Karaman ilinde yayımlanan bazı internet sitelerinde;  Konya-Karaman Hızlı Tren Projesine yaklaşık 4 yıl önce başlandığı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerinin inşa aşamasında idare mahkemesi kararıyla durdurulduğu ifade edilerek, söz konusu hattın 2018 yılında hizmete verileceği haberleri yer almaktadır.
1-Konya-Karaman Hızlı Tren Projesi’nin temeli 4 yıl önce değil, şimdiki Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan tarafından 12 Mart 2014 tarihinde atılmıştır. 102 km uzunluğundaki hattın alt ve üstyapı çalışmaları da tamamlanmıştır.
2- Konya-Kaşınhan arasındaki 9 adet hemzemin geçit alt ve üst geçide dönüştürüldüğünde, Aralık 2016 itibariyle 120 km hızla yolcu trenlerinin hizmete verilmesi planlanmıştır.
3-Elektrifikasyon işlerinin 20. 08. 2014 tarihinde ihalesi yapılmış, isteklilerin KİK ve İdare Mahkemesi nezdindeki itiraz ve karar süreçleri sonrasında 20.06. 2016 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. 01 Temmuz 2016 tarihinde de yer teslimi yapılarak, işe başlanmıştır.
4-Proje kapsamındaki Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon işlerinin ihalesi 29.12.2014 tarihinde yapılmış, ancak isteklilerin KİK ve Danıştay nezdindeki itiraz ve karar süreçleri Ağustos 2016 ayı içerisinde tamamlanmıştır. Bu ay(Eylül) ayı içerisinde yüklenici firma sözleşmeye davet edilecektir.
5- 2017 yılında elektrifikasyonun, 2018 yılının ilk çeyreğinde de sinyalizasyonunun devreye alınması planlanmaktadır.
6-Konya-Karaman Hızlı Tren Projesi tamamlandığında Karaman-Ankara arasındaki seyahat süresi 2 saat, Karaman-İstanbul ise 4 saat olacaktır.
8-Ayrıca Karaman ilimiz, Projenin devamındaki projelerle Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep’e hızlı tren hatlarıyla bağlanacaktır.