2017 yılının Türk Dili Yılı ilan edilmesi nedeniyle ‘Dilimiz Kimliğimizdir’ başlığıyla düzenlenen Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanma Makale ve Deneme Yarışması’nda Türkiye birincisi olan 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ayça Bilge Yemiş,  düzenlenen törende ödülünü Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan aldı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen “Dilimiz Kimliğimizdir” konulu öğretmenler ve ortaöğretim öğrencileri arası Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanma Makale ve Deneme Yarışması’nın ödül töreni Türk Dil Kurumu Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Ödül törenine Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin ile yarışmada birinci olan ilimizden 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ayça Bilge Yemiş ve Okul Müdürü Alime Kaya, derece alan öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda misafirler katıldı.

Deneme türündeki “Kelimelerin Hakkı” başlıklı yazısı ile yarışmada Türkiye birincisi olan 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ayça Bilge Yemiş ödülünü almadan önce yazmış olduğu yazısını salondaki misafirlerle paylaştı.

Törende konuşan Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmen ve öğrencilere yönelik gerçekleştirilen yarışmaya büyük bir katılım olduğunu ifade etti. Dilin millî değerlerin özü ve kalbi, milletlerin de en büyük hazinesi olduğuna işaret eden Yılmaz, sadece bir iletişim aracı olmayan dilin aynı zamanda kültür aktarımını sağladığını anlattı. Dilin kullanıldıkça, işlendikçe gelişip güzelleşeceğini ifade eden Yılmaz, bu nedenle dilin doğru ve güzel kullanımını desteklediklerini ve yarışmanın da bu amaca hizmet ettiğini bildirdi.

Ayça Bilge Yemiş’in yazısı üzerine, dünyada karşı durabilmenin mümkün olmadığı bir akımın varlığından bahseden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Japonya´nın Batı´ya benzediğinden daha az şekilde batılıyız. Çin´in Batı´ya benzediğinden daha az batılıyız. Körfez ülkelerinden daha az batılıyız. Sokaklarımızda görüyoruz kirliliği ama onun kirlilik olduğunun farkındayız. Ne zaman kaybetmiş sayılırız? Onun kirlilik olduğunu fark etmediğimiz zaman işte o zaman kaybederiz. Hiç şüpheniz olmasın ki Türkiye ve Türkiye Türkçesi dün de güçlüydü. Yunusların, Hacı Bektaşların, Aşık Veysellerin olduğu yerlerde Türkçenin kaybettiğini söyleyebilmek, Türkçenin eksik kaldığını, her ne kadar 140 karakterle ifade edildiği söylense de onlar geçici dönemlerdir. Ama asıl kaynağa bakmak lazım. Türkçe çok iyi bir yolda ilerliyor." dedi.

Başarılı öğrenci Ayça Bilge’yi tebrik eden İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, “Öğrencimizin ülkesi için canını veren Şehit Muhammed Yalçın’ın adının verildiği bir okulda öğrenim görüyor olmasını çok manidar buluyorum. 15 Temmuz’da canını ortaya koyanların ismini yaşatacak, kalemi ve başarılarıyla ülkesini, dilini geliştirecek nesiller de buralarda yetişecektir. Bu başarıyı bir bereket olarak görüyor ve bu ödülü Şehidimiz Muhammed Yalçın’ın şahsında tüm şehit ve gazilerimize ve şehit ailelerine ithaf ediyoruz. Başarıları dolayısıyla Ayça Bilge Yemiş’i, onu yetiştiren ailesini ve öğretmenleri ile okul idarecilerini tekrar tebrik  ediyor, başarıların devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yarışmada derece alan öğretmen ve öğrenciler, ödüllerini Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ile Bakan İsmet Yılmaz’ın elinden aldılar.