Etkinlikler kapsamında Güzel Sanatlar Lisesinde düzenlenen kutlama programına; Vali Süleyman Tapsız, Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikret Çöker, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Şen, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Kutlama programı öncesinde Güzel Sanatlar Lisesi, resim bölümü öğrencilerinin 15 Temmuz’da yaşanan darbe ve sonrasında yaşananları resmettiği “Darbeden Demokrasiye 15 Temmuz” resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Sergiyi gezerek bir süre incelemelerde bulunan Vali Tapsız, 15 Temmuz darbe sürecini yansıtan resimleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgiler aldı.
Kutlama programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Programda, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ve öğretmenlerin yaptığı konuşmaların ardından adaylığı kalkan ve öğretmenliğe ilk adımlarını atan genç öğretmenler için yemin töreni yaptırıldı. Okul korosunun sergilediği müzik dinletisi katılımcılara keyifli anlar yaşatırken, Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikret Çöker, hayatından kesitler sunduğu konuşmasında: “Vatanına ve milletine bağlı bir neslin yetişmesinde öğretmenlere büyük görevler düştüğünü” söyledi.
Vali Süleyman Tapsız tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladığı konuşmasında; Öğretmenlerin insanı en ideal şekilde eğitmek, dolayısıyla geleceği inşa etmek gibi son derece kutsal bir görevi olduğunu belirterek ilk emri “oku” olan bir medeniyetin mensupları olarak öğrenmenin ve dolayısıyla öğretmenlerin ayrı bir yeri, ayrı bir önemi bulunduğunu söyledi.
“İnsan yetiştirmek bir kültür inşasıdır”
İnsan yetiştirmenin bir medeniyet ve bir kültür inşası olduğunu dile getiren Vali Tapsız: “Kendi dünyamızı, tarihimizi, toplumumuzu başka medeniyetlerin ölçüleriyle bakış açılarıyla çocuklarımıza öğretmeye çalışmanın, ruh kökenlerimize çok büyük zararlar vereceğini belirterek, köklü bir medeniyete sahip olan ülkemizde eğitimin fikir, sanat ve kültürde insanlığın önünü açacak, insanlığı yitirdiği hakikatle buluşturacak öncü atılımlara kaynaklık etmesi gerektiğini” söyledi.
Genç kuşaklara, ruh, ahlâk, ideal, özgüven, tevazu gibi eğitimin temeli sayılan değerlerin verilmesiyle birlikte karanlıkların aşılmasının mümkün olabileceğini belirten Tapsız: ”Geleceğimize ilişkin hedeflerimize ulaşabilmemiz konusunda en büyük görev öğretmenlere düşmektedir. Öğretmen kendi mizacından farklı mizaçların ve farklı zihinlerin de bulunduğunu iyi bilmeli, çocuğun düzeyine inmeli, çocuğun karşısına bir hasım gibi değil, bir dost gibi çıkmalıdır. Sadece bilgiyle doldurulmuş kafalar yerine eğitimin amacı, zekâyla duyguları birleştirerek kişinin kendisini gerçekleştirmesini hedef almalı, kafa ve kalbi birleştirecek bir eğitim süreci planlanarak gerçekleştirilmelidir. Eğitim her insanın kendine özgü olduğu görüşü üzerine kurulmalı, onur ve erdem sahibi insanlar yetiştirmelidir” dedi.
“Öğrencilerimizi gelecek yarınlara en güzel şekilde hazırlamalıyız”
Geleceğe yapılacak en büyük yatırımın her yönden iyi yetiştirilmiş insanlar olduğunu söyleyen Vali Tapsız, “ Öğretmen, birey ve toplum üzerinde, ‘yaz ortasında rehavete düşmüş yarı uykulu insanlar üzerine dökülen buzlu su gibi’  öğrencilerini ve çevresini devamlı uyanık tutan ve olaylar karşısında duyarlı bir yapıda olmalarını sağlayacak bir etki bırakmalıdır.
Nasıl ki, Mimar Sinan taşları yontmadaki ustalığı ve bilgisi ile hâlâ insanları hayrete düşüren eserler vererek “taşların şairi” unvanını almışsa, Türkçe'yi dünyaya tanıtan Yunus gönüllere taht kurmuşsa ve hâlâ anlaşılabiliyorsa, öğretmen de bilgisi, becerisi ile ellerine teslim edilen öğrencileri, her çağa ve her ortama cevap verebilecek şekilde yetiştirmeli, geleceğe hazırlamalıdır” dedi.
“Öğretmen rol model olmalıdır”
Öğretmenin, eğitiminden yaşam tarzına, giyiminden hareket ve tavırlarına, aile hayatından bireysel ilişkilerine kadar her alanda çevresine mesajlar vermekle mükellef olduğunu söyleyen Vali Tapsız:  “Öğretmen bilgi toplumunun gereklerini önce kendisi yerine getirerek, daha sonra da ailesi, çevresi ve öğrencilerine bu gerekliliklerin yerine getirilmesi noktasında rehberlik etmelidir” dedi.
Vali Tapsız, konuşmasının devamında öğretmenlere hitaben; Öğrencilerinizin insan olması için çaba harcayın. Çabalarınız bilgili canavarlar ve becerikli psikopatlar üretmesin” dedi.
Konuşmaların ardından 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle organize edilen spor müsabakalarında dereceye girenlere Vali Tapsız ve protokol üyeleri tarafından şampiyonluk kupaları ve ödülleri verildi.
Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin program içerisinde çizimlerini tamamladığı ve öğretmeninin konumunu anlatan “Öğretmen hayattır” konulu resim büyük beğeni topladı.
24 Kasım Öğretmenler günü kutlama programı toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.