Türkiye’de kitap okuma oranı, bırakın Avrupa ülkelerini, Afrika Ülkelerinden bile geri durumdadır.

Japon Toplumunun %14’ü, Amerikalıların %12’si, İngiliz ve Fransızların %21’i düzenli olarak kitap okurken, Türk Milletinin %0,01’, yani onbinde biri düzenli olarak kitap okuyabilmektedir. Buna karşılık nüfusumuzun %95’i düzenli olarak televizyon seyredebilmektedir.
Bir Japon yılda ortalama 25 kitap okurken, Türkiye’de yılda 12,089 kişiye bir kitap düşmektedir.

Bir Norveçli yılda gelirinden 137 Dolarını kitaba harcarken, bir Alman 122 Dolarını, Belçikalı 100 Dolarını, Güney Koreli 39 Dolarını kitaba harcıyor. Peki Türkiye? Ülkemiz insanı yıllık gelirinden sadece 45 Sentini kitaba harcıyor.
Ders kitapları hariç olmak üzere, bir yılda Amerika’da 72 bin, Almanya’da 65 bin, İngiltere’de 48 bin, Fransa’da 39 bin, Brezilya’da 13 bin çeşit kitap basılırken, ülkemizde bir yılda 6031 çeşit kitap basılabilmektedir.

Toplam nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan’da bile kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 70 milyonluk ülke olan Türkiye’mizde kitaplar ortalama 5 bin tirajla basılabilmektedir.
Japonya’da her yıl ortalama 4 milyar iki yüz milyon tane yeni kitap basılırken, Türkiye’de her yıl sadece 23 milyon yeni kitap basılabilmektedir.

Türkiye’de kütüphane sayısı 1412 iken, kahvehane sayısı 570 bindir. Buna göre 49,500 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir.
Japonya’ da her gün ortalama 68 milyon gazete basılırken, bu rakam Amerika’da 63 milyon, Almanya’da 33 milyondur. Ülkemizde ise günlük gazetelerin tirajlarının toplamı 2 milyon civarındadır. İngiltere’de basılan The Sun Gazetesi tek başına Türkiye’de basılan toplam gazetelerden daha çok basılmakta ve satılmaktadır.
Ülkemizde yapılan bir anket sonucuna göre, ihtiyaç malzemeleri sıralamasında kitap, 235’inci sırada yer almaktadır. Yine yapılan bir araştırmaya göre kitap hediye edilmesi sıralamasında Dünyadaki 180 ülke arasında Türkiye 140’ıncı sırada yer almaktadır.

Almanya’ da kişi başına düşen ortalama günlük okuma süresi 23 dakikadan, 18 dakikaya düşünce, devlet adamları telaşlanmaya başlamışlar ve birçok tedbirler almışlardır. Türkiye’ de ise bu oran ortalama 10 ile 15 saniye olmasına rağmen, kimse ne endişeleniyor, ne de tedbirler alıyor.
Peki, sevgili dostlar! Yavuz Sultan Selim’ in Mısır Seferine giderken yanında üç katır yükü kitap götürdüğünü içimizde kaç kişi biliyor? Bırakalım Yavuz Sultan Selim’i. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 3997 kitabı, bizzat birçok yerlerinin altını çizerek, sayfalarının altlarına notlar alarak, çeşitli görüşler yazarak okuduğunu hangi ders kitaplarında öğretiyoruz çocuklarımıza. Atatürk, 3997 kitabı o kadar yoğun işler arasında okumuştur. 57 yıllık ömrünün ilk yedi senesini saymazsak, 50 yılda okumuştur. Bu da yılda 80 kitap, ayda 6 kitaptan fazla kitaba tekabül etmektedir.
Atatürk’ün hayatını okullarımızda çocuklarımıza öğretirken, çocukluğunda tarlalarda karga kovaladığını öğretmenin yanında, biraz da bu özelliğini öğretsek olmaz mı?

İşte okuma karnemiz bu sevgili dostlar.