Programa, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Namık Ak, Rektör Yardımcısı Hüseyin Muşmal, Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Aslan, Ermenek Belediye Başkanı Atilla Zorlu, KTSO Başkanı Gökhan Alkan, İKEV Başkanı Mehmet Başer ve İKEV Yönetim Kurulu üyeleri, Ak Parti Karaman İl Başkanı Abidin Çağlayan, İyi Parti Karaman İl Başkanı İsmet Hatipoğlu, Saadet Partisi Karaman İl Başkanı Yasin Koz, Ahde Vefa Derneği Başkanı Harun Meral, İLESAM Karaman Şube Başkanı Hikmet Elitaş, Kent Otel Müdürü Celil Evcen, Grand Karaman Müdürü İbrahim Kaynak, Türk Ocağı Karaman Şube Başkanı Yunus Turan, Karaman Eski Belediye Başkanı Yaşar Evcen, Karkev Başkanı Av. Şahin Yıldız, Konya ve Karaman’dan değerli izleyici ve dinleyiciler katıldı.

Panel saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrası müteakip Karaman tanıtım videosuyla başladı. Program sunumunu yapan Osman Nuri Koçak, “Yunus ne kadar bizimse mesajı da tüm insanlığa ait!” vurgusuyla konuşmasına başlayıp rahatsızlığı sebebiyle programda bulunamayan KARTAP Koordinatörü Rıza Duru’nun selamlarını ileterek katılımcıların kısa özgeçmişlerini okudu.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, program açılış konuşmasında KMÜ’nün 2021 yılında yaptığı Yunus Emre etkinliklerine dair bilgi verdi. Sonrasında Yunus Emre’ye sahiplenmenin yolunun onun düşüncelerine sahip çıkarak olduğunu belirtti.

Panel Avukat Arabulucu Ömer Karayumak başkanlığında Prof. Dr. Alaattin Aköz, Prof. Dr. Numan Aruç, Drs. Veyis Güngör, Dr. Hacı Ahmet Şimşek konuşmalarıyla gerçekleşti. Oturum Başkanı Ömer Karayumak, “Hangi Yunus, edebiyatçıların Yunus’u mu, tarihçilerin Yunus’u mu, yoksa felsefecilerin, tasavvufçuların ya da tarikatçilerin Yunus’u mu? Yunus’a hangi gözle bakıyor, onu hangi yönü ile tanıyoruz?” sorularıyla oturumu açtı.

Oturumda ilk söz alan Prof. Dr. Alaattin Aköz, Yunus Emre’ye dair tarihsel kaynakları genel bir değerlendirmeden geçirdi. Yunus’a dair sağlam ve güvenilir kaynakların tamamının ise Karaman’ı gösterdiğini vurguladı. Bu kapsamda Yunus Emre’den söz eden menakıbnamelerin zayıf ve güven vermeyen kaynakları olduğunu bunlardaki Yunus Emre bilgisinin yanlışlığını örnekleyerek anlattı. Yunus Emre’den söz eden sağlıklı, doğru ve güvenilir bilgi içeren asıl kaynakların ise Osmanlı Arşivi belgeleri olduğunu belirtti. Aköz konuşmasını şöyle bitirdi: Belki bilimsel olarak Yunus Emre’nin nerede olduğu daha çok tartışılacak. Ancak şunu kesin söyleyebilirim. Ben şahsen ve Prof. Dr. Kimliğimle kesin olarak söyleyebilirim ki, Yunus Emre Karaman’dadır!

Drs. Veyis Güngör ise 1991-2021 arasında gerçekleştirilen Avrupa Yunus Emre etkinliklerine değindi. Güngör konuşma başlığı kapsamında Avrupa’daki Türk dernek, kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerini örnekledi. Bu doğrultuda Anne Maria Schimmel’in Yunus Emre çalışmalarına, Leiden Üniversitesi Yunus Emre etkinliklerine, farklı yıllarda Hollanda dilinde yayınladıkları üç ayrı Yunus Emre kitabına, Murat Ay’ın müzik çalışması Yunus Emre Rhapsody’yi ve diğer etkinlikleri kısa kısa anlattı. Güngör konuşmasını, Avrupada’aki Türk kültürü ve Türk kimliğinin korunması ve yaşatılmasında Yunus Emre’nin büyük önemi olduğu vurgusuyla tamamladı.

Prof. Dr. Numan Oruç’un konuşmasında öne çıkanlar şöyledir: Rumeli’yi fetheden Osmanlı’nın nüfus politikasının ana damarından biri Karaman yörükleridir. Diğeri de Selçuklu’yu aşarak Osmanlı’yı da yücelten yaşamda yeni bir tarz oluşturan kültürde Karaman Türklerinin yeri ve önemidir. Rumeli’de yeni oluşan Türk kültüründe Yunus Emre’nin duygu ve düşünce dünyasının çok önemli bir yeri oluşudur.

Dr. Hacı Ahmet Şimşek ise Hoca Ahmet Yesevi ile Yunus Emre’nin farklı deyişlerle aynı düşünce dünyasından seslenen aynı gönül insanları olduğunu belirterek onların benzer şiirlerinden örnekler verdi.

Son bölümde panelistler kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Oturum Başkanı Ömer Karayumak, panelin düzenleyicisi KARTAP’a, destekleyiciler Karaman Belediyesine, İstanbul Karamanlılar Eğitim Vakfı İKEV’e, Grand Karaman’a teşekkür etti.

Panel, katılımcılara hediye takdimi ile son buldu.

Panelde Zuhal Tuna ve öğrencileri Karaman temalı karakalem ve sulu boya resim sergisi, Filiz Sertan Kızıl da kitre bebek sergisi, Larende Fotoğraf Derneği de Yunus Emre temalı fotoğraf sergisi açarak ziyaretçilerin beğenisine sundu.