İl Müdürü Şevket Sarıkaya konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “İlimizde 2020 yılında kabul edilen 26 adet Engelli ve Eski Hükümlülere yönelik projeyle birlikte toplamda 51 adet engelli ve eski hükümlümüz hayvancılık, arıcılık, oto yıkama, sıhhi tesisat, reklam ve haber ajansı, börek salonu gibi sektörlerde İŞKUR tarafından sağlanan destekle beraber kendi işletmelerini kurduklarını ve hayata, geleceğe daha güvenle bakabilir hale geldiklerini” dile getirdi.

Ayrıca Sarıkaya; “Bu projeler ile engellilerimizin ve eski hükümlülerimizin başarı hikâyeleri yazdıklarını, bu başarı hikâyelerinden birinin de; 2020 yılı 2.dönemde proje başvurusu onaylanan engelli gencimiz Tuana Sema Ay’a ait olduğunu, sağlanan hibe desteği sayesinde bundan sonra Arıcılık yaparak hem üretime katkı sağlayacağını hem de kendi ayakları üzerinde durabilen bir genç, kadın, engelli girişimci olarak diğer insanlara örnek olacağını belirtti.

Sarıkaya, “Destek Var, Engel Yok” düşüncesi ile dezavantajlı durumda olan vatandaşlara desteklerinin devam edeceğini ifade etti.

İŞKUR’UN ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜLERE YÖNELİK PROJE DESTEKLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İŞKUR proje destekleri ile engelli ve eski hükümlülerin istihdama katılmaları, isteyenlerin kendi işyerlerini kurmaları gibi birçok alanda destek sağlamaktadır. Bu destekler sayesinde engelli ve eski hükümlülerin hayata katılmaları, toplum içinde kabul görülmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri, kendi başlarına hayatlarını devam ettirebilmelerine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda aşağıdaki destekler için yılda 2 defa çağrı yapılmakta ve projeler kabul edilmektedir.

HANGİ TÜR PROJELER DESTEKLENMEKTEDİR?

İş Kanunu’nun 30. maddesi gereğince aşağıdaki amaçlara yönelik hazırlanacak projeler Komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir.

1- Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,

2- Eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,

3- Engellinin istihdamını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler,

4- Engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler,

5- Engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonlarına yönelik projeler.

6- Ruhsal ve zihinsel engelli bireylerin istihdam edileceği Korumalı İşyeri Desteğine yönelik projeler,

2020 yılı itibariyle engellilere 65.000-TL eski hükümlülere de brüt asgari ücretin 15 katı (44.145-TL) karşılıksız işyeri kurma desteği verilmektedir. 2021 yılı hibe çağrısının nisan mayıs aylarında yapılması beklenmekte olup tüm engelli ve eski hükümlülerimizi Kurumumuz hizmetlerinden yararlanmak üzere Kurumumuza başvurmalarını gerekmektedir.