ÜniversiteTercihleri.com adresi üzerinden öğrencilerle söyleşi gerçekleştiren Rektör Namık Ak, "Dijitalleşen Eğitim ve KMÜ" başlığı altında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çağımızın hızlı bir dijital dönüşüm yaşadığına dikkat çeken Rektör Namık Ak, "Dünyamızın bir zamanlar makinelerin egemenliği altına gireceğinden ve insanın kol gücü ve emeğinin hiçe sayılacağından korkuluyordu. Ancak öyle bir çağa eriştik ki artık kol ve bilek gücü değil, insanın beyin gücünün yerine geçecek arayışlar başladı." dedi.

"TEKNOLOJİNİN İNSANI ALT ETMESİNİ DEĞİL, İNSANIN TEKNOLOJİYLE BİRLİKTE YÜRÜMESİNİ ÖNEMSEMELİYİZ"

"İnsanın özü nedir" sorusu cevaplanmadan dijital çağın getirilerinin olumlu bir şekilde yorumlanamayacağını ifade eden Rektör Namık Ak, konuşmasına şöyle devam etti: "Dijital çağ, her şeyi insanın elinin altına ve parmaklarının ucuna getirip onun beden gücünü sıfırlarken onun adına çoktan düşünüp karar vermiş bir yığın uygulamayla da insanın beyin gücünü ele geçirmeye çalışıyor. Bugün dijital bir oyun oynadığınızda bile siz o hamleleri kendiniz yaptığınız yanılgısıyla  yaşıyorsunuz. Halbuki o oyunun yazılımcıları baştan sonra milyonlarca hamleyi çoktan kurgulamıştır. Burada size, bile isteye o oyunu oynatan ise elbette beyninizdeki başarma, hırs, galibiyet, başkalarını alt etme, sanal da olsa ödül kazanma gibi duyguların harekete geçmesi ve harekete geçmekle kalmayıp bunların yüzde yüz gerçek bir duygu olarak yaşanmasıdır. Kısaca dijital teknolojiler her yanımızı sarmaya başladı ancak burada dikkat edeceğimiz husus insanın bu dijitalleşme karşısındaki konumudur. Yani teknolojinin insanı alt etmesini değil, insanın teknolojiyle birlikte yürümesini önemsemeliyiz. Maalesef çağımızın kurumları bu konuda yeterince hassas değil. Burada şunu zikretmeden geçemeyeceğim; her konuda insan, baş özne olacak, nesne değil; yani kendisinin oluşturduğu nesnenin kölesi olmayacak."

"BİR BİTKİ İÇİN TOPRAK, SU, GÜNEŞ NEYSE İNSAN İÇİN DE DİĞER İNSANLAR ODUR"

Dijitalleşme karşısında "insan" vurgusu yapan Rektör Namık Ak, "Araştırmalar göstermektedir ki insanı geliştiren ve değiştiren tamamen başka insanların bakışları, yüz ifadeleri, sözleri, el kol hareketleri, tavırları ve geri dönüşleridir. Bir bitki için toprak, su, güneş neyse insan için de diğer insanlar odur. İşte bu yüzden dijitalleşme, insanları insan olma vasfından geri bırakmamalıdır diyorum. Yani dijital, insanı insanlıktan çıkarmamalıdır. Yine dijitalleşme, savaşları daha fazla insanın ölümüne neden olacak hale getirmemeli; bir oyun havasına bürümemelidir. Kısaca dijitalleşme, nerede kullanırsak kullanalım bizi hissizleştirmemeli, insanlığımızın dışına itmemeli, mekanik bir varlığa dönüştürmemelidir. Tam tersine insanî yönlerimizi bize her daim hatırlatacak uygulamaları var etmeye çalışmalıyız. Çünkü insan, yaratılan varlıklar içerisinde en mükemmel şekilde yaratılmış bir varlıktır." dedi.

Dünyada yaşanan dijital dönüşümün üniversiteleri de etkilediğini, hatta üniversitelerin bu dönüşümün merkezinde yer aldığını belirten Rektör Namık Ak, dijital kütüphaneler, uzaktan eğitim, insansız anlık çeviri uygulamaları gibi hususlara değinerek yeni bir bilimsel devrim yaşanabileceğine dikkat çekti.

"DİJİTAL ÇAĞDA TEMEL KAYGIMIZ İNSAN OLMALIDIR"

"Dijital çağda temel kaygımız insan olmalıdır." diyen Rektör Namık Ak, sözlerine şöyle devam etti: "Teknolojiyi tamamen insan yararına inşa etmeliyiz. Aksi halde dünyamız, yaşanılır bir yer olmaktan çıkarak bencil, duyarsız ve gaddar bireylerle, zulümlerle dolup taşacaktır. Dileriz böyle olmaz. Bunun için de yerli ve milli teknolojiler üreterek insanlığa 'biz de varız' demeliyiz."

"Çağı yakalamak, kendi mührünü çağa vurmak demektir"

Konuşmasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden de söz eden Rektör Namık Ak, üniversitenin bölüm ve programları ile imkanları hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Üniversite eğitiminin önemine değinen Rektör Namık Ak, devamında şunları dile getirdi: "Üniversite eğitimi demişken bu vatanın, bu toprağın ve bu milletin değerlerini hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz. Yani çağı yakalamak demek, kendi değerlerinden vazgeçmek demek değildir. Tam tersine çağı yakalamak, kendi mührünü çağa vurmak demektir. İşte görüyorsunuz son zamanlardaki teknolojik gelişmeler, savaşların kaderini bile değiştiriyor. Bu bir yarış. Bu yarışta, kim kendi değerlerini çağın koşullarına uygun bir şekilde ve en sağlam vaziyette inşa edebilirse o üstün olur. Bu millet, geçmişinde yüzyıllar boyunca dünyaya huzur, barış ve düzen getirmiştir. Bunu yaparken kah gemileri karadan yürütmüş Fatih misali, kah en dayanıklı camiler, kemerler, kervansaraylar, rasathaneler inşa etmiş, medreseler ve şifahaneler açmış, kah hayvanlar için su yalakları ve yemlikler yapmış, bilim insanlarını devletin önemli merkezlerine çekerken sanatçı ve edebiyatçılara da ayrı bir kıymet vermiştir. Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz ki ilim, sanat ve edebiyat devletin can damarlarıdır."

"SİZLER BU MİLLETİN ÜMMİD-İ BÜLENDİSİNİZ"

Rektör Namık Ak, konuşmasında gençlere seslenerek şunları dile getirdi: "Sizler bizim en kıymetli hazinemizsiniz. Kiminiz kendini daha iyi ifade edebilirken kiminiz henüz yeterince keşfedilmemiş olabilirsiniz. Ancak şunu bilin ki bu vatanın her birinizin emeğine, bileğine, fikrine, sözüne ve işine ihtiyacı var. Sizler konuştukça bizler heyecanlanacak, sizler ürettikçe bizler alkışlayacak, sizler fikir verdikçe ve kafa yordukça bizler yolunuzu açacağız. Omuz omuza, yürek yüreğe bu vatanı şaha kaldıracağız. Çünkü sizler bu milletin, bu arif, asil, aziz, necip, kahraman milletin ümmid-i bülendisiniz; yani yüksek ümitler bağladığı gençliksiniz. Dilerim her biriniz gönlünüzdeki eğitim-öğretimi alır, üniversitelerimizden ve diğer eğitim kurumlarımızdan en üst düzeyde istifade ederek kendinizi en iyi şekilde yetiştirirsiniz. Bizler her zaman siz gençlerin yanında ve arkasında olacağız. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Ben şimdiden üniversiteye hazırlanan tüm adaylara sınavlarında başarılar diliyor ve tercihlerinin kendileri için en iyisi ve en hayırlısı olmasını diliyor, her birinizi tek tek kucaklıyorum. Umarım gönüllerinizdeki mesleğe sahip olarak milletimize ve tüm insanlığa faydalı görevler üstlenirsiniz."

"İNSANIN İNSANDAN USANMADIĞI BİR ÇAĞ DİLİYORUM"

Konuşmasında 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı olduğunu da hatırlatan Rektör Namık Ak, Yunus Emre'nin Karamanlı olduğunun altını çizerek kendisine ait "İlim ilim bilmektir" ve "Dilsizler haberini, kulaksız dinleyesi" adlı şiirleri öğrencilerle paylaştı.

Rektör Namık Ak, sözlerini şöyle tamamladı: "İnsanın insandan usanmadığı bir çağ ve bizi insanlık olarak her dem yeni bir dirliğe, yeni bir birliğe sevk edecek aydınlık bir gelecek temenni ediyor, tüm dinleyenlerimize en derin ve içten sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyor, geleceğin yüksek ümitleri yani ümmid-i bülendi üniversite adayı siz gençlerimizi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemizde görmek istiyor, başarılarınızın sürekli olmasını ve sağlıklı, huzurlu, uzun ömürler diliyorum."

Rektör Namık Ak, konuşmasının ardından kendisine yöneltilen soruları içtenlikle cevapladı ve  öğrencileri Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine davet etti.