Rektör Namık Ak, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Ekosistemin dengede kalabilmesi, havamız, suyumuz ve toprağımızın temizlenmesi, yeryüzünde canlı yaşamının sürdürülebilmesi için hayati öneme sahip olan ormanlar, bugün özellikle sanayileşme ve bilinçsiz kentleşmenin etkisiyle ciddi bir tehdit altındadır.

Milyonlarca bitki ve canlı türüne ev sahipliği yapan ormanlar, dünyamızda erozyon ve hava kirliliğini önlemekten iklimin dengelenmesine ve soluduğumuz havadaki oksijen miktarına kadar sayamayacağımız pek çok önemli etkiye sahiptir.

Bir ormanın oluşması ne kadar uzun yıllar ve emek gerektiriyorsa yok olması da aksine çok kısa bir sürede ve küçük bir ihmal ile gerçekleşebilmektedir. Ormanın yok olması demek dünyamızın yaşlanması, verimsizleşmesi ve ömrünün azalması demektir. O yüzden ağacı ve ormanı korumak ciddi bir bilinç, hassasiyet ve inanç meselesi olup günümüzde bunun yeniden tesis edilmesi son derece elzemdir.

Devletlerin, çevre örgütlerinin, mühendislerin ve bilim insanlarının doğayı korumak, biyoçeşitliliği artırmak, tohum ve toprağı ıslah etmek, ormanı yaşatmak ve ağaç sayısını artırmak adına yapmış olduğu faaliyetler takdire şayan olmakla birlikte bireysel olarak da her birimiz üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. 'Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz' diyen şerefli bir resulün yoluna tabi kimseler olarak dikeceğimiz bir ağacın binlerce mikroorganizmaya, kuşlara ve böceklere ev sahipliği yapacağını unutmamalı, bir ağaç dikerek binlerce cana uzun yıllar boyunca hayat verebileceğimizin farkında olmalıyız. Yine bir ağaç dikerek ölü toprağı dirilteceğimizi, suyu ve havayı temizleyeceğimizi bilmeliyiz. Ayrıca dünyada yeşili artırmanın insanlara ve tüm canlılara nasıl bir ruhsal zindelik, enerji ve huzur vereceğini idrak edebilmeliyiz.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak yerleşkemiz içerisinde belirlenen alanlarda fidan dikimleri yapmaya ve üniversitemizi her geçen gün daha da yeşillendirerek canlandırmaya gayret gösteriyoruz. Üniversitemiz 2020 yılında dünyadaki en yeşil kampüsler arasında 545’inci olurken ülkemizde 35’inci sırada yer almıştır. Dileğimiz, üniversitemizi daha üst sıralara taşıyarak doğayla iç içe ve çevreci bir üniversite kimliğine bürümektir. Özellikle 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmesi hasebiyle, şiirlerinde ağaç'a ve nimet'e ayrı bir yer açan Yunus Emre'yi layıkıyla anmayı temenni ediyor ve sözü, yol boyu yürürken bir ağaca rastlayan Bizim Yunus'a bırakıyorum: Giderim ben yol sıra, yavlak uzanmış bir ağaç / Böyle latif böyle şirin; gönlüm aydur birkaç sır aç / Böyle latif beziniben, böyle şirin düzünüben /
Gönül Hakk’a uzanuban, dilek nedir neye muhtaç / Er sırrıdır sırrın senin, er yeridir yerin senin / Ne yerdedir yerin senin, sana sorarım ey ağaç.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nün ormana, ağaca ve doğaya karşı bakış açımızı geliştirmesi temennisiyle, herkesin Dünya Ormancılık Günü'nü kutluyorum.”