Sağlıkta şiddet mekan ve zaman sınırının çoktan aşıldığının ifade edildiği açıklamada, “Son olarak ilimizde sigara denetimi yapan sağlık çalışanları şiddete uğramışlardır. SABİM’e bir işyerinde sigara içildiğine dair gelen şikayet üzerine buraya giden arkadaşlarımız önce hakaret ve küfre maruz kalmışlar, ardından da fiziki saldırıya maruz kalmışlardır.

Arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz ve saldırganların en kısa zamanda gerekli cezalara çarptırılmalarını temenni ediyoruz. 

Ama mevcut duruma baktığımızda ne yazık ki bu temennimizin gerçekleşmesi adına gerekli adımların atılmadığını görmekteyiz.  

Sağlık çalışanlarının en büyük sorunlarından biri olan şiddet  “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ismiyle TBMM’de görüşülmekte olan tasarıda yalnızca bir madde ile geçiştirilmiştir. 

Ambulansların kurşunlandığı, doktorların bıçaklandığı, sağlık çalışanlarının darp edildiği, hastanelerin gruplar halinde basıldığı, denetim yapanların saldırıya uğradığı bir ortam vardır. Hal böyle iken sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması gerekirken tasarıda şiddet uygulayanın karakol yerine direkt savcılığa sevk edilmesi eklenmiştir. İşin tuhafı da bu basit düzenlemeyi önemli bir adım gibi sunulmaktadır. Bu düzenleme bir çözüm değildir. Sağlıkta şiddete yönelik çözüm noktasında atılacak adımlar bellidir.

Bunlar; 
• Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişiler tutuklu yargılanmalıdır.
• Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların acil hizmetler haricindeki kamu sağlık hizmetlerinden belli bir süre bedel ödeyerek yararlanması ile ilgili de bir düzenleme yapılmalıdır. Bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ceplerinden para ödemelidir
• Sağlıkta şiddetin arttığı bilhassa Avrupa ülkelerinde uygulanarak olumlu sonuçlar alındığı gibi, sağlık hizmeti veren birim ve yerlerin hiçbir ayrım gözetmeksizin “Sıfır Toleranslı Alan” ilan edilerek bu alan dâhilinde gerçekleşen herhangi bir suçun cezasının hiçbir şekilde hafifletilmemesi ya da para cezasına çevrilmemelidir. 
 
Sağlık çalışanlarının şiddetin en aza indirilmesi adına bu önerilerimiz yerine getirilmelidir. Aksi takdirde sağlıkta şiddete dur demek mümkün olmaz. Sağlık çalışanlarımız hayatlarından endişeli, akşam eve sağ salim gidip gidemeyecekleri belirsiz bir şekilde hizmet üretmeye devam edeceklerdir. Böylesi bir çalışma hayatı da kabul edilemezdir. Bu nedenle sağlıkta şiddete ağır yaptırımlar ve caydırıcı cezalar gelmesi için belirttiğimiz düzenlemeler hayata geçirilmelidir. 

Türk Sağlık-Sen olarak hükümeti bu konuda duyarlı olmaya ve gereğini yapmaya çağırıyor, şiddete uğrayan arkadaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” denildi.