Berberler ve Kuaförler Odası başkanlığı seçiminde güven tazeleyen Selahaddin Pekoğlu, Birlik Başkanlığına adaylığını açıkladı. Esnaf ve Sanatkârlarla yaptıkları uzun istişarelerden böyle bir sonuç çıktığını belirten Pekoğlu, “Derde çare üreten, karamsarlığa umut kapıları açan ve her yönüyle kucaklayıcı bir Birlik olması temennisiyle adaylık konusundaki düşüncelerimizi netleştirdik” dedi.

Esnafın, hem faaliyet alanının yaygınlığı hem de sayısal çokluğu nedeniyle ekonomi ve istihdam için büyük önem taşıdığını belirten Pekoğlu açıklamasında; ‘’Piyasada yerine getirdiği bu işlevlere karşın esnafın çeşitli nedenlerle kan kaybettiği de bir gerçektir. Bu nedenleri ortadan kaldırmak için ‘Birlik’ dediğimiz esnaf ve sanatkâr odalarının temsil edildiği yapının işlevliğinde güncelleme yapılması kaçınılmazdır. Bölgeye özel esnaf ve sanatkâr sorunlarının tespit edilip, raporlar halinde ilgili mercilere ulaştırılması ve bu sorunların giderilmesine yönelik teşvik-destek veya uygulama talep edilmelidir. Pandemi süreci ve akabinde oluşan ekonomik ortama dair esnafın sorunlarının derlendiği, deyim yerindeyse ‘Halimiz budur’ anlamına gelen bir raporun Birlik tarafından hazırlanmamış olması düşündürücüdür.

Yani esnaf ve sanatkârımız devlet kapısına giden yolda kendisine mihmandarlık edecek olan Esnaf Odaları Birliği tarafından sahiplenilmemiş, kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Oysa ilimizdeki tüm esnaf sektörlerindeki sorunların giderilmesi veya en azından azaltılması konusundaki girişim, kurumsal bir adımla yani Birlik tarafından yapılmalı. Bunun yanı sıra Esnaf Odaları Birliği’nin; çırak-kalfa ihtiyacının yeterli sayıda olması, mesleki konularda birlikte hareket etme ve sanatkâr elinde üretilen kadim kent kültürünün kaybolmaması adına da genel çalışmalar yapması gereklidir. Samimiyet, sevgi ve ortak akıl olduktan sonra bunları başarmanın zor olmadığını biliyorum. Zira 7 yaşında babamın yanı başında çırak olarak esnaf ve sanatkârların arasına girdim.

Hızarın tozunu, demirin pasını, sanayinin derdini ve hepsinden önemlisi emeği ve alın terini çok küçük yaşlarda öğrendim. Yıllarca aynı sektörü paylaştığım arkadaşlarımın teveccühü ile üç dönemdir Berberler ve Kuaförler Odası başkanlığı görevini yürütüyorum. Aynı zamanda Federasyon Denetle Kurulu Başkanlığı görevim vesilesi ile de yurt genelinde başarıyı yakalamış esnaf ve sanatkâr modellerini ve yönetim biçimlerini yerinde inceleme fırsatı buldum. Oda Başkanlığında göreve gelir gelmez yaptığımız işler ve sektörün sorunlarını gidermedeki samimiyetimiz kamuoyunun bildiği bir durumdur. Tabiri caizse bu görevlerde ‘Yönetim ve sorunlarla mücadele’ konularında yeterli bilgi-birikime ulaştığımı düşünüyorum. Gerek samimiyetimi, sevgimi gerekse edindiğim bilgi-birikimi Birlik yönetimi vesilesi ile esnaf ve sanatkârlarımızın hizmetine sunma arzusundayım. Bu vesileyle tüm oda başkanlarımın ve yönetici arkadaşlarımın desteğine talibim” sözlerine yer verdi.