Eylemde Türkiye'nin çeşitli illerinden getirilen eylemciler boy gösterirken, sendika fabrikadaki işçilerine verdiği talimatlar dudak uçuklattı. Sendikanın temsilcisi Acaruygun ise sendikanın iç yüzünü anlatarak fabrikanın bahsedildiği gibi 15–20 kişi değil sadece 1 kişinin pandemi kurallarına uymadığı için iş akdini sonlandırdığını söyledi.

Karaman'da sendikalaşma adı altında bir meyve suyu konsantre fabrikasında örgütlenmeye çalışan ve Karaman'da basın açıklaması yaparak hem yerel hemde ulusal medyada boy gösteren sendikanın farklı illerden topladığı işçilerle eylem yaptığı ortaya çıktı.

Sendika içerisinde bulunan birçok işçi ise olayın gerçek boyutlarını görünce sendikadan ayrılmaya karar verdi. Sendikanın çirkin yüzünü anlatan sendikanın temsilcisi Erdem Acaruygun, sendikanın asıl amacından uzaklaştığını, işçilerin hakını korumak yerine fabrikayı batırmaya yönelik hamleler yaptığını söyledi.

FABRİKAYI ZOR DURUMA DÜŞÜRMEK İÇİN ÇİRKİN TALİMAT

Sendikanın fabrika temsilcisi Acaruygun; “Bugüne kadar çalıştığım firmada huzurlu bir şekilde çalışıyordum, maaşımı da her türlü ödememi de zamanında alıyordum. Bayramda seyranda firmamız hiçbir çalışanını ayırt etmeden alış veriş kartından erzağına kadar yan haklarımızı veriyordu. Hatta 12 işçinin çocuklarına eğitim bursu bile sağladılar. Tek Gıda İş Sendikasının Karaman’da bulunan temsilcisi Orhan Soydan ve Adana’dan gelen örgütlenme uzmanı Adem Çınkır bizi Karaman’da buldu. Sendika binasında bizleri toplayıp “Pandemi kurallarına ve fabrikanın kurallarına uymamamızı söylediler ve özellikle şirketi işten çıkarma işlemi yapmaya zorladılar.” Hiç kimse size bir şey yapamaz orası artık bizim fabrikamız biz ne dersek o olur dediler. İşten çıkarılırsanız da “Size dışardan maaş vereceğiz, her türlü ihtiyacınızı karşılayacağız.” diyerek, bizlere hayaller sattılar. Tek Gıda – İş Sendika temsilcileri, bizleri kandırarak, ekmek yediğimiz fabrikaya karşı düşmanca tavır sergilememizi istediler.

Sonrasında verdikleri sözleri tutmayan Tek Gıda – İş Sendika temsilcileri bizleri yarı yolda bıraktılar. Tüm bu yaşananlara ve yaptıklarımıza rağmen, ortada bırakıldığımız, kandırıldığımız bu zor günümüzde işçi arkadaşlarıma yine Döhler sahip çıktı ve tüm haklarını teker teker ödedi.

ELAZIĞ'IN KADINLARI KARAMAN'IN ERKEKLERİNDEN DAHA DELİKANLI

Sonra ne mi oldu; bu sözüm ona bizim hakkımızı düşünen, bizim her daim yanımızda olduğunu belirten sendika temsilcileri KARAMAN Halkına ve Karaman İşçilerine etmedikleri küfür ve hakaret bırakmadılar. “Bana Elazığ’daki kadın çalışanlar Karaman’ın erkeklerinden daha delikanlıdır.” dediler. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, şimdi kalkmış bir de, telefonla, sosyal medya üzerinden bizleri tehdit etmeye devam ediyorlar.

Sendika’nın işyeri temsilcisi olarak atadığı birisi olmama rağmen, üzülerek şunu söyleyebilirim; bizlere hayaller satan, vaatler veren, hak, hukuk ve adaletten bahseden bu arkadaşların aslında tek derdi; kendi menfaatleri, kendi cepleriymiş. Bunu sağlayamadıkları, sözlerini tutamadıkları zaman da, gözlerini para hırsı bürümüş şekilde, ne hak ne adalet ne de hukuk tanımadıklarını ve ne kadar çirkinleşebildiklerini de bizlere çok net bir şekilde göstermiş oldular. Aynı zamanda buradan tekrar etmek istiyorum ki engelli olduğum için beni kolay hedef olarak gördüler. Bana saldırmayı planlıyorlar, eğer başıma bir iş gelirse bilin ki bunun tek sorumlusu Tek Gıda İş Sendikasıdır.

Şimdi çirkin planlarla fabrikayı zor duruma düşüren bu sendika işçinin hakkını korumak yerine işverenin zor durumda kalması hatta batması için yoğun bir mücadele veriyor. Sendikanın üst düzey yetkilileri DÖHLER'in ürün sattığı bütün firmalarla iletişime geçtiklerini, her alanda baskı yapılacağını belirtiyorlar. Sendikanın üst düzey yöneticileri bizlere “DÖHLER'in tedarikçileri ile görüşüyoruz. Bizim örgütlü olduğumuz yerlere mal satıyorlar. ikili ilişkileri keseceğiz. Bu firmaya iş yaptırmayacağız. Biz gider bu firmalarda şarteli indiririz buradan mal almayacaksınız deriz olay biter. Bizim buna gücümüz var.” dediler.

15-20 İŞÇİ DEĞİL SADECE 1 KİŞİ ÇIKARILDI

Sendikanın yaptığı ilk basın açıklamasında 14 işçinin işten çıkarıldığı söylendi. Ardından Sendikanın Karaman temsilcisi çıkarılan işçi sayısını 20 olarak açıkladı. Kamuoyu bu konuda hep yanlış bilgilendirildi. Fabrikada sadece 1 işçi pandemi kurallarına uymadığı gerekçesi ile çıkarıldı. Fabrikadan çıkarılan ikinci bir işçi bulunmuyor.