Özellikle çocukların ve yaşlıların öğle saatlerinde dikkat etmesi gerektiği vurgulanan bilgilendirmede; “Güneş çarpması, güneş altında uzun süre kalma sonucu vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan klinik bir tablodur. Hava sıcaklarının ani olarak yükselmesi ile birlikte sıcak çarpması şikâyetlerinde de artış görülür.

Özellikle kronik hastalıkları olan hastalar ( yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği olanlar), kanser hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, hamile bayanlar sıcak yaz aylarında çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Bu kişiler özellikle güneş ışınlarının çok etkili olduğu öğlen saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarda uzun süre kalmamaları gerekmektedir. Bol bol sıvı tüketip aşırı zorlayıcı egzersiz ya da yorucu işlerden kaçınmalıdırlar. Şapka, güneş gözlüğü, şemsiye gibi koruyucu aksesuarlar kullanmaları aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için faydalı olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Sıcak çarpmasında görülen belirtiler şunlardır.

Yüksek ateş,

Kuru,sıcak ve ağrılı cilt,

Şiddetli baş ağrısı,

Bulantı,kusma

Baş dönmesi,

Kas krampları,

Çarpıntı

Uykuya eğilim,

Bilinç bulanıklığı ve komaya kadar varabilen ciddi klinik tablolar görülebilir.

Sıcak çarpmasında ilkyardım nasıl olmalıdır?

Hasta serin ve havadar bir yere alınır,

Giysiler çıkarılır,

Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir,

Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir.

Hastanın genel durumu takip edilmeli ve yalnız bırakılmamalıdır.

Durumunda bir kötüleşme olacak olursa 112 aranıp yardım istenmelidir.