Şifahanem Genel Müdürü Mustafa Onur Öztürk Laraman’da ilklerin adresi Şifahanemin bir ilke daha imza attığını söyledi ve genetik uzmanını kutlayıp başarılar diledi.

Karaman’da ve bölgede gen analizi ile yaşam tarzını düzenleyebilen tek sağlık kuruluşu olduklarını dile getiren Öztürk, Karaman’dan sağlık hizmetleri için büyük şehirlere gitme zaruriyetini ortadan kalkacağını ve karaman’a bir başkente yakışır sağlık ve güzellik hizmeti sunduklarını dile getirdi.

GEN ANALİZİ NEDİR?

Metabolizmamız kendi genetik yapımız doğrultusunda çalışır. Spor başarısını belirleyen faktörlerin başında da genetik yapı gelmektedir.

Biz yaptığımız analizle kas tiplerini ve spor başarısını etkileyen diğer faktörleri genetik olarak analiz ediyoruz. Bu sayede özellikle spora yeni başlayacak çocuklarımızın genetik olarak hangi spora yatkın olduğunu tespit edebiliyoruz. Çocuğunuz belki Ronaldo, belki Sharapova belki Kobe Bryant ya da Neslihan Demir. Öğrenmek için yapılması gereken şey gen analizi, gene analizinin adresi ise Şifahanem.

ÇOCUKLARA YAPILAN GEN ANALİZİNDE NELERİ ANLAYABİLİRİZ?           

Spor dalları kuvvet ve dayanıklılık sporları olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki özellik için sporcunun farklı yapıda olması gerekir. Çocuğun genetik olarak hangi alt yapıya sahip olduğu tespit edilerek çocuğa uygun spor branşı ya da futbol ve basketbol gibi takım oyunlarında çocuğa uygun pozisyon belirlenir. Ardından çok kısa sürede hızlı bir şekilde gelişmesi için kendi genetiğine özgü beslenme programı planlanır, kendi genetiğine özgü antrenman programı planlanır ve kendi genetiğine özgü besin destekleri kullanılır. Bu saya de sporcu normalde kat edeceği yolu 2-3 kat daha hızlı alabilir. Ayrıca çocuğun sakatlanma riskinin azaldığı ve spor sonrasındaki toparlanma sürecinin hızlandığı yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkar.

HALİ HAZIRDA SPORA BAŞLAMIŞ ÇOCUKLAR GEN ANALİZİ YAPTIRABİLİR Mİ?

Şuanda bir sporla uğraşan çocuklar ve hatta profesyonel sporcular da gen analizi yaptırabilirler. Analiz sonucunda antrenman ve beslenme programlarının kendilerine özgü bir şekilde düzenlenmesi ile sporcuların performansları artmaktadır. Ayrıca sakatlanma riski azalacağı için sporcu daha uzun yıllar boyunca mesleğini yapabilmektedir.

GEN ANALİZİ YALNIZCA SPOR BAŞARISI İLE İLGİLİ VERİLERİ Mİ SAĞLAR?

Gen analizi metabolizmamız ve bedenimizle ilişkili olan şifrenin çözülmesidir. Genetik şifre spor başarısı ile ilişkili parametreleri barındırdığı gibi obezite, kalp hastalıkları, kanser gibi kronik hastalık risklerinin de anlaşılmasını sağlamaktadır.