Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde başlatılan "Sıfır Atık Projesi" kapsamında plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanında düzenlenen bez çanta dağıtım etkinliği; il protokolü ve vatandaşların katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Ahilik Kültür Haftası etkinliklerindeki konuşmasında ücretli poşet uygulamasına geçildiğini ifade eden Vali Meral, “bu konuda esnaf ve sanatkârlarımızdan, sanayicilerimizden ve Karamanlı hemşehrilerimizden destek vermelerini bekliyoruz. Ahilik ruhuna uygun olarak çevreye önem veren çevreci bir toplum haline gelmemiz için gayret göstermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında Aktekke 15 Temmuz Meydanında plastik poşetlerin ücretlendirmesi ile ilgili konuşan Vali Fahri Meral, “30.06.2019 tarihinden itibaren satış noktalarınca temin edilecek ve vatandaşlara ücretli olarak verilecek plastik poşetlerin en az 40 mikron kalınlıkta olması tekraren kullanım açısından gerekli bir husustur. Plastik poşet hammaddesinin petrol türevli olması nedeniyle doğaya bırakıldığında suda çözünmesi 400 yıl, karada çözünmesi ise 800 yıllık bir süreç almaktadır. Bu nedenle plastik poşetlerin defaten kullanılabilmesi veya doğada hızlı çözünmesi öngörülmekte, kalınlık sınırlamasıyla bu amaçlanmaktadır.

Bu şartlara uyma zorunluluğu Plastik Poşet Üreticileri ile Satış Noktalarının ortak yükümlülükleri arasında yer almakta olup vatandaşlarımızın da işletmelerden bu yönde talepte bulunmaları çevre ve gelecek için önem arz eden bir durumdur” dedi.

Doğada açık atmosfer etkisi altında 400 yıl gibi bir sürede çözümlenen, aynı zamanda petrol türevi olması nedeniyle içeriğinde kanseri tetikleyici zararlı maddeler bulunan ve toprağa, suya karıştığı zaman sadece doğaya değil, insanlara da zarar vermesi nedeniyle plastik poşet kullanımının sınırlandırıldığını belirten Vali Meral, amacın plastik poşet kullanımını azaltmak buna orantılı olarak çevre kirliliğinin önüne geçerek, daha yaşanılabilir ve çevre dostu bir şehir haline gelmek olduğunu söyledi.

Doğaya verilen zararının yanı sıra son yıllarda artan kanser vakalarının da plastik poşetler gibi zararlı petrol türevi içeren malzemelerin kullanılmasıyla ilişkili olduğunu ifade eden Vali Meral, ülkemizde yasaklansa da hala karşımıza çıkabilen siyah naylon poşetlerin kullanımından kaçınmanın, mümkün olduğunca doğa dostu ürünleri kullanmayı tercih etmenin daha faydalı olacağını vurguladı.

Konuşmasının devamında Vali Meral, hedefin 2018 yılında kişi başı 440 adet olan plastik poşet kullanım değerini, 2019 yılı için kişi başı 90 adet, 2025 yılı için ise 40 âdete indirmek olduğunu ifade etti.