Karaman’ın yumurta sektöründeki öncülerinden Ahmet Sonkur, yaşanan fiyat artışları ve üreticilerin yaşadığı sıkıntılar hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Karaman’ın yumurta kalitesinde Türkiye’de değil dünyada bir numara olduğunu vurgulayan Sonkur, ayrıca son 5 yıl içinde en düşük gıda kaynağının yumurta olduğunu aktardı.

“BÖYLE DEVAM EDERSE ÇİFTLİKLERİN %50’Sİ KAPATMAK ZORUNDA KALIR”

4 yıldır yumurta üreticilerinin tamamı zarar içerisinde olduğunu aktaran Sonkur, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Domatesin 25, salatalığın 20 TL olduğu bu dönemde yumurtanın kilo fiyatı 14 TL gibi komik bir rakam olarak karşımıza çıkıyor. O da ihracatın zayıf olmasından dolayı bir sıkıntı yaşanıyor. Şu an mısırın 6,5 TL olduğu bu günlerde, 200 gram mısır 1 yumurta eşit durumda. Şu anda çiftliğin ana maliyeti 39,5 40 TL civarında oynuyor. Karaman, Afyonkarahisar’dan sonra Türkiye’de 2. konumda yer alırken, 3 milyona yakın tavuğu mevcut. Karaman İç Anadolu’ya hâkim bir bölge. Israrla söylemek istiyorum; Karaman, yumurta kalitesinde Türkiye’de değil dünyada bir numara aynı bisküvi gibi. Yani 1. sınıf mısır kullanılıyor. Kendi mısırını kendi üretiyor. Diğer noktada 4 yıldır yumurta üreticilerinin tamamı zarar içerisinde. Marketler kâr edebilir, bizimde marketlerimiz var. Marketlerde 40-50 TL’ye satılabilir, yalnız üreticinin durumu bilhassa Irak’a ihracat açılmazsa, böyle devam ederse çiftliklerin %50’si kapatmak zorunda kalır. Şu an net %30 zarar ile işlem devam ediyor. Yani tavuğun yeminden kısıp, ekonomik yönüne gitme şansı yok. Hal böyle olunca marketlere verilen yumurtanın maliyeti 3 TL’yi geçmiş durumda. Yani bu durumda market kazanıyor ise bile çiftlikler zarar ediyor.”

“ANA SIKINTI İHRACAT BÖLGESİNİN AZ OLMASI”

İhracatta yaşanan sıkıntılara da değinen Sonkur, ana sıkıntının ihracat bölgesinin az olmasından kaynaklandığını söyledi.

İhracat rakamlarının artması gerektiğini dile getiren Sonkur, “Şu an Türkiye dört noktaya ihracat yapıyor ise bunun en az üç katına çıkması gerekiyor. Bildiğimiz üzere Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışması var ama şu anda faal değil. Türkiye’de üretilen yumurtanın %40’a yakını Irak’a gidiyor. Türkiye şartlarında üretim fazla, tüketim az. Şu an Türkiye’de kişi başı oranlarına bakarsak 1 kişi 1 yumurta yemiyor. 82 milyon vatandaş var, Tarım Bakanlığı’nın istatistikleri doğrultusunda gelen veriler günlük 32 milyon. Yani ihracatı açmadıktan sonra bu işin çözümü mümkün değil. Çiftliklerin bu yönde durumu çok kötü durumda. “Üreticiler birlik içerisine giriyor ama ne kadar girse de bunu yapacak olan Bakanlık. Yum-Bir birlikte hareket ediyor. Bu arz-talep meselesi bu fiyatlar oynar. Ama talep, arzı karşılamadığı takdirde gün gün sıkıntıya giriyor. Geçen yıl yumurta 30 TL idi bu yıl 28 TL geçen yıl kullanılan mısır 3 TL idi şu an 6,5 TL. Çiftlik giderlerini eklediğin zaman 41,5-42 TL’ye bulan maliyet var” dedi.