Başkan Şahin, açılışı yapılan 170 kalem eser içinde, kamu yatırımlarından kaç tanesinin sanayi yatırımı olduğunu sorduğu konuşmasına “Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla Karaman’da yapımı tamamlanan yatırımların açılışı yapıldı. Açılışı yapılan 170 kalem eserin kamu yatırımı olanlarından kaç tanesi sanayi yatırımıdır? İstihdam artırıcı yatırımdır? Bu yapılan yatırımlar kaç kişiye istihdam sağlamıştır? ” diyerek başladı.

ESNAF BAŞI 807 TL

Başkan Şahin, 170 kalem eserin içinde kamu yatırımı olanların üretime yönelik olmadığını kaydettiği konuşmasına şöyle devam etti. “Sayın Cumhurbaşkanının konuşmasından anladığımız kadarıyla merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından yapılan bu 170 kalem yatırımın içerisinde okul, öğrenci pansiyonu, spor tesisleri, KMÜ yerleşkesindeki bazı binalar, yollar, altyapı tesisleri, trafo merkezi, hastaneler hatta kaldırımlar bile var fakat doğrudan üretime yönelik bir yatırım yok. Biz bu yatırımlara karşı değiliz ancak okul ve hastane gibi yatırımlar hariç diğerlerinin öncelikli yatırımlar olduğunu da düşünmüyoruz. Bu yatırımların toplam bedelinin 1 milyar 259 milyon TL. olduğu belirtiliyor. Bir kişinin iş bulabilmesi için ortalama 400 bin TL. yatırım yapılması gerektiğini baz alırsak, bu tutar karşılığında yaklaşık 3600 kişilik yeni istihdam alanı oluşturulabilirdi. Bu aynı zamanda hem Karaman hem de Türkiye ekonomisini güçlendiren bir yatırım olurdu. TESK’in Kasım ayı raporuna göre Karaman’ımızda 6919 işyeri var. Bu 3600 kişi asgari ücret ile çalışsa bile Karaman ekonomisine en az 5 milyon TL. aylık katkısı olur ki bu miktar esnaf başına 807 TL. anlamına gelir ve esnafı biraz olsun rahatlatırdı, devletin vergi gelirlerini artırırdı. Bunu 15 yılda yapılan toplam 12 milyar TL. tutarındaki yatırımlara göre hesap edersek 30.000 kişilik istihdam ve Karaman ekonomisine aylık en az 42 milyon TL. katkı anlamına gelir. İşte bu sebepten biz her zaman üretim dedik, üretim diyoruz, üretim diyeceğiz.”

BİZDE ALKIŞLAYALIM

Ermenek’in, Başyayla’nın, Sarıveliler’in sorununun park olmadığını belirten Başkan Şahin; “Açılışı yapılan eserlerin bir kısmı Ermenek ve Sarıveliler ilçelerimize yapılan yatırımlar. Bu yatırımların içerisinde hastane, yol, kanalizasyon, otobüs terminali, alınan hizmet araçları, parklar var.  Burada da üretime yönelik bir yatırım yok. 2014 yılında meydana gelen maden ocağı kazasından sonra bölgenin tek iş sahası olan maden ocakları tek tek kapatılıyor. Bu ocaklar sadece Ermenek için değil Başyayla ve Sarıveliler içinde önemli. Bölge coğrafi durumu itibariyle tarıma ve sanayiye elverişli olmadığından bu bölgedeki kardeşlerimiz bu ocaklardan geçimlerini sağlıyor. Biz isterdik ki Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Bu madenlerin güvenliğini en üst düzeyde sağladık ve tekrar üretime açtık.’ desin ki bizde alkışlayalım. Ermenek’in sorunu park değil, Başyayla’nın, Sarıveliler’in sorunu park değil . Bölgenin zaten doğal bir güzelliği var. Ancak iş imkânı yok. Bu sorun derhal çözülmeli aksi halde bölgede başlayan göç hızlanabilir.” dedi.

AÇILIŞLARDA GARİPLİKLER VAR

Bu açılış programında bazı garipliklerin olduğunu belirten başkan Şahin, “TOKİ konutlarının açılışı yapıldı fakat hak sahipleri hala konutlarını teslim alamadı.” diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bu açılış programında bize garip gelen açılışlar oldu mesela ‘arazi toplulaştırılması’. Ancak daha garibi ‘Kaldırım’ açılışı. Bir gariplikte ikinci defa açılan yatırımların olması, ilk açılış veya açan beğenilmedi galiba ki ikinci bir açılışa gerek duyuldu. Başka bir gariplik ise açılışı yapıldığı halde hizmete başlamayan yatırımlar.” dedi.

ZEHİR ÜRETENE ÖZEL İLGİ

Başkan Şahin, Isparta’da açılışı yapılan bir tesise atıfta bulunarak, “Bu toplu açılış programında Karaman’ımızda üretime, istihdama yönelik özel sektörün yatırımlarının açılışı da yapıldı. Ancak bu yatırımların açılışı için çok geç kalındı. Bunların bazıları faaliyete başlayalı 3 yılı geçti. Öte yandan biz Saadet Partisi olarak bu yatırımların özel bir program içinde tek tek yapılması gerektiğini ve bu yatırımları yapan müteşebbis kardeşlerimizin onore edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zehir üreten, Müslümanlara karşı silah üreten bir fabrikanın açılışına özel ilgi gösterilip, gıda üreten, hammadde üreten, makine üreten tesislerin kaldırım ile eş tutulup beraber açılması, bu yatırımlara ilgisiz kalınması dikkatimizden kaçmadı. Biz Saadet Partisi olarak bu yatırımları yapan müteşebbislerimiz kardeşlerimizi tebrik ediyor, hayırlı bol kazançlar diliyoruz.” dedi. 

KARAMAN 15-20 YIL ÖNCE DAHA GÜVENLİ İDİ

Başkan Şaban Şahin; “Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında 15-20 yıl önceki Karaman’ı annelerinize sorun diyor. Biz 15-20 yıl önceki Karaman’ı iyi biliyoruz. 15-20 sene önce Karaman daha yaşanabilir bir şehirdi. Yeşili bol idi. Mesela bugünkü miting alanı, Aktekke Camisi ile bütünleşmiş bir yeşil alandı. 15-20 yıl önce Karaman daha güvenli bir şehir idi. Bir kavga haberi bile ayıplanırdı bugünkü Karaman’da hemen her gün cinayet, taciz, gasp, hırsızlık gibi haberlere alıştırıldık.” diyerek değerlendirmesini bitirdi.