Öznel iyi oluşu kesin sınırlarla tanımlamak yerine genel bir tanımla; olumlu duyguların çokluğu, olumsuz duyguların azlığı ve yaşam doyumunun gerçekleşmesi diyebiliriz.

Sosyal ilişkiler öznel iyi oluşumuzu arttıran etmenler arasındadır. Sağlıklı kurulan arkadaşlık ilişkileri sosyal ilişkilerimizi, sosyal hayatımızı dolayısıyla da öznel iyi oluş düzeyimizi arttıracaktır.

İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Diğer insanlara ihtiyaç duyarız, onlara yardım eder ve yardım bekleriz. Üstelik bu durumda içedönük ya da dışadönük olmamız fark etmiyor. Yapılan araştırmalara göre sosyal ortamlarda daha çok vakit geçiren bireylerin öznel iyi oluş düzeylerinin daha fazla olduğu sonuçlarına varılmıştır.

Sosyal ortamlarda etkileşimde bulunduğumuz insanlardan etkileniyoruz ve ortamlarda bulunan mutlu insanlar, mutluluk düzeyimizi arttırıyor. İyilik Hali İndeksi araştırması iyilik halini arttırmak ve sürdürmek için insanların günün altı ila yedi saatini sosyal ortamlarda geçirmeye ihtiyaç duyduğunu ve eğer ki işiniz stresliyse bu sürenin dokuz saate değin olduğunu bulmuşlardır.

Arkadaşlık ilişkileri, sosyal ilişkiler ve sosyal ortamların iyi oluş düzeyini arttırdığından bahsettik ama bu ortamlar ve arkadaşlara dikkat edip var olan mutluluk düzeyimizin altına düşmemeye özen göstermeliyiz. Neticede her arkadaş iyi değildir ve her sosyal ortam iyi oluş düzeyimizi arttırmaz. Buna kendimiz karar verip seçim yapıyor olabilmeliyiz.

Sonuç olarak; Sağlıklı sosyal ilişkiler kurarak ve arkadaşlık ilişkileri geliştirerek öznel iyi oluş düzeyimizi arttırmak mümkün. Bu ilişkilerde beklentiyi minimum düzeyde tutmakta yarar var. Nihayetinde sizden başka bahsi geçen insanlar söz konusu. İyi haftalar diliyorum.