İletişim tarih boyu insanlar arası anlamak ve anlaşabilmek adına büyük bir yer ve öneme sahip olmuştur. İletişimin önemi geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam etmektedir, fakat iletişimin yol ve yöntemi değişmiştir. Geçmiş ve bugün iletişim araçlarını karşılaştıracak olsak aradaki büyük fark hepimizin bildiği derecede yüksektir.

Günümüz iletişim araçlarından en güçlü olanı sosyal medya olduğu gözükmekte. Zamanımızın büyük bir çoğunluğu sosyal medyayla geçiyor. Hatta neredeyse odak noktamız haline gelmiş durumda. Sosyal medya, iletişimi kolaylıkla sağlayıp birçok fayda sağladığı gibi zararları da çoktur. Hatta maalesef sosyal medya bağımlısı birçok insan vardır. Sosyal medyaya bağımlı olup bu derecede hayatımızın odak noktasına getirmek değerlerimizi önemli ölçüde etkilemektedir.

Pekala sosyal medyanın en çok yozlaştırdığı değerimiz hangisidir? Bence sosyal medyayla birlikte en çok yozlaşan değerimiz; büyüklere saygı, sevgi, yardım severlik, mahremiyet duygusu, birbirini hoş görme, anlayış gösterme, birbirinin iyiliğini isteme gibi örneklerle artarak gider. Doğruluk ve dürüstlük bizim bir değerimizken sosyal medyayla bu değeri yozlaştırıyoruz. Aynı şekilde saygı bir değerken sosyal medyayla yozlaştırıyoruz. Ben en çok diye ayırt edemeyeceğim çünkü sevgiyi de yozlaştırıyor; kıskançlıkla, öne geçmekle. Lakin şöyle bir cevabım olacak ‘değerlerimize sahip çıkmak da bir değer’ diye benimsiyorum. Böylelikle sosyal medya en çok değerlerimize sahip çıkma değerini yozlaştırıyor diyebiliriz. Gelelim bunun önüne nasıl geçebileceğimize; fikrimce bir insan faydasızsa sosyal medya kullanmamalı, fayda ölçeği geliştirelim, ne kadar faydası var kişiye ne kadar yarar sağlıyor kullandığı medya. Kişi kendisi cevabını verebiliyorsa şu şu yararları var diye sorun yok diye düşünüyorum ama bu yarar da örneğin fazla takipçiden dolayı artan bir özgüven gibi yararsa hepimiz biliyoruz ki bu bir zarar. Sosyal medya tabir-i caizse tamamen boşsa, kişi hiçbir şey öğrenmiyorsa onu değerinden, benliğinden uzaklaştırıyorsa kullanılmamalı.

Pekala bunun önüne geçmek için başka neler yapmalıyız? Ailenin verdiği değer eğitimi... Aslında şöyle de bir soru çıkıyor ortaya, aileden aldığı değerleri mi yaşıyor yaşatmaya çalışıyor insan orada yoksa toplum olarak sahip olduğumuz değer sosyal medya ortamıyla yozlaşıyor mu? Malum bireylerin ailelerinden aldıkları değer eğitimleri birbirinden farklı. Ama söylediğim gibi bir fayda ölçeği geliştirilmeli ve insan biricik olarak kendine dönüp bakmalı ne ve orda ne yapıyor neden öyle gözükmeye çalışıyor, işte sorun burada başlıyor, ailesi mi böyle gözükmesine onu iten şey, bir sosyal öğrenme söz konusu olabilir mi?

Toplumsal algılarımızda bu işin içine giriyor aslında bakarsak, şöyle şöyle giyinirsen o tip insanlar böyledir, şu lokantada yemek yiyip fotoğrafını atarsan şöyle gözükürsün, şu kadar takipçin olursa sana şöyle bakarlar gibi örnekler artıp gider. İnsanın şunu bilmesi lazım nasıl gözüktüğünün, insanların onun hakkında ne düşündüğünün, onun hakkında ne konuşacaklarının vs. ona hiç bir yarar sağlamayacağını ve insan nasıl, nerede, ne şekilde gözükmeye çalışırsa çalışsın onun kişiliği ve karakteri kendinde saklıdır gönlünde.

Diliyorum ki sosyal medya daha fazla değerlerimize sahip çıkma değerini yozlaştırmasın, bunun önüne geçebilelim. Ve bir gün bende atanan bir rehber öğretmen olduğumda bunun eğitimini öğrencilerime vereyim, inşallah