Karaman Önder İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen ve Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesinde açılışı yapılan programa; Vali Meral’in yanı sıra İl Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Türkiye TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Lokman Kuzu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık, Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Mehmet Çalışkan,  okul yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

Açılışı yapılan laboratuvarı gezerek incelemelerde bulunan Vali Meral, Karaman’da ilk olma özelliği taşıyan laboratuvarda yer alan 3D Yazıcı, Teleskop, Bilgisayarlar, Kodlama ve Robotik Kitleri ile Lego Setleri hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

Açılış programının ardından TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Lokman Kuzu, “Türkiye’de ve Dünyada Uydu Projeleri, AR- Ge ve Başarı” konulu bir konferans verdi. Uydu sistemleri hakkında teknik bilgilendirmelerde bulunan Kuzu, Ülke olarak bilimsel uydu çalışmaları konusunda çok az çalışmalar yapıldığını söyledi. Gelinen noktada sahip olduğumuz imkânlarla birlikte bu konuda daha çok çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Lokman Kuzu, ülkemizde bilimsel çalışmaların sayısının arttırılmasıyla birlikte genç neslin bu konuya daha fazla ilgi göstereceğini söyledi. Bilimsel anlamda ülkemizin hak ettiği yeri alması ve dünya ülkelerine örnek teşkil edecek çalışmaları yapacak genç yeteneklere ve imkânlara sahip olunduğunu söyleyen Kuzu, teknik anlamda geri olduğumuz batılı ülkeleri yakalayabilmek için çok çalışmamız gerekiyor. Sizin gibi genç ve taze beyinlere ihtiyacımız var. Sahip olduğumuz avantajlarımız iyi değerlendirerek çok çalışmalı ve ülkemizi teknolojik anlamda daha ileriye götürecek çalışmaların içerisinde olmalıyız” dedi.

Konferansın ardından Vali Meral, programa katkılarından ve verdiği konferanstan dolayı Lokman Kuzu’ya teşekkür ederek hediye verdi.

Gençlik Projeleri Destek Programı 2016-2 kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ve 6 ay sürecek olan projede STEM kodlama ve robotik laboratuvarının kurulmasının yanında; Konya Bilim Merkezine öğrencilerin ziyareti, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ne öğrencilerin ziyareti, Türkiye'nin ilk insansı robot fabrikasına öğrenci ziyareti ve eğitimi, kodlama ve robotik öğretmen eğitimi, lego mınstorms öğretmen eğitimi, konferanslar gibi faaliyetler yer alıyor.