Karaman Ziraat Odası, üreticilerin sorunları ve çözüm önerilerinin olduğu raporları Ankara’da AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Şeker, Selman Oğuzhan Eser ve Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver’i ziyaret ederek, istişare ettiler. Daha sonra Ziraat Odası, Milletvekilleri Şeker ve Eser ile birlikte hazırlanan raporları, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’yu ziyaret ederek sundu.

Ziyarette konuşan Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun yeni sistem çalışması olan Havza Başkanlıkları sistemi ülke ve Karaman tarımına faydalı olacağını söyledi.

Ziraat Odası Başkan Recep Muğlu, planlı tarımsal üretim konusundaki eksiklerin yıllardır Ziraat Odası olarak dile getirdiğini ifade ederek şunları belirtti;

"Bir yıl arz açığı olan üründe bir sonraki yıl arz fazlası yaşanıyor. Doğal olarak bu durum piyasada dalgalanmalara, gıda sanayisinde ve ihracatta planlama güçlüklerine neden oluyor. Havza bazlı destekleme modelinin gerçekçi olarak uygulanması durumunda üretimde planlamayı sağlayacak önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Havza bazlı destek İlimizin az yağış alması nedeniyle suyu daha az tüketen ürün desenlerine teşvik ederek verilecek desteklerin artırılması Karaman ve Ülke tarımı için faydalı bir çalışma olacağı için Bakanlığımızın bu çalışmasını desteklediğimizi belirtmek isterim.

YENİ SİSTEMLE TARIM TOPRAKLARINI HAVZA BAŞKANI YÖNETECEK!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’da tarımsal üretimin ve hayvancılığın daha etkin hale gelmesi için havza başkanlıklarının kurulacağını açıkladı.

Tarım Gıda ve Beslenme Politikaları Zirvesi'ne katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, yeni sistemde havza bazlı bir yönetim anlayışının izleneceğini vurgulayarak, ''Havza sistemi Devlet Su İşleri'nin, hayvancılığın, tarımın birleştirilmesiyle ülke topraklarının 15 bölgeye ayırarak, buralarda havza başkanlıkları sistemiyle yöneticilik sistemi düşünüyoruz. Yani buradaki en iyi suyu en iyi miktarda nasıl kullanırız gibi konularda planlama yaparak teşvik sistemlerini ona göre belirleyeceğiz” dedi.

Tarım ve hayvancılıkta istatistiki verilerin sağlıklı olmadığını, bundan dolayı verilen desteklerin verimliliğinin ölçülemediğinin altını çizen Aksu, “Geçen yıl 14,5 katrilyon para dağıtmışız. Dağıtmışız diyorum çünkü bunun tam olarak nereye, hangi şartlarda verildiği belli değil. Ülkemizdeki hayvan sayıları da çok net belli değil. Belli bir rakamımız var ama net bir veri yok. Verilerin netleşmesi, bölgelerin netleşmesi, üretimin ve verimliliğin netleşmesi noktasında çok ciddi bir çalışma yapıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

14 BİN KOOPERATİF BİRLEŞECEK

Türkiye'de tarım ve hayvancılıkla ilgili 14 bin kooperatifin bulunduğunu hatırlatan Aksu, şunları söyledi:

“Bunlarla ilgili çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bunların belli bir noktada birleştirilmesi daha etkin ve yetkili olacaktır. Çiftçilerimiz neyi nereden daha verimli alacağını bilmiyor. Hangi tohumu, hangi gübreyi, hangi miktarda yapacağını bilmiyor. Gerçekten noksanlıklar var. Kendini yetiştirmiş üreticilerimiz de var ama noksanlıkların tamamlanması açısından bir bilgi eksikliği, bilgi kirliliği var. Bakanlıklarımızda da çok bilgili, çok dinamik arkadaşlarımız var. Havza bazlı bölgelerde biz yönlendirme yapacağız.

TEŞVİK VERİMLİ ÜRÜNE GÖRE BELİRLENECEK

Yani o havzada en verimli ürünü tespit ettikten sonra oranın teşvikini biz belirleyeceğiz ve teşviklerden sonra dönüşüme kadar bu ürünü takip edeceğiz. Atılan buğday miktarı, ekilen bölgedeki verim, bu ürünün en iyi nerede kullanılabileceği gibi şeyleri takip diyor olacağız. Üretimden tüketime kadar doğal kaynakların ve insan sağlığının korunması amacıyla gıda ve yem güvenliğini sağlamak, kırsal ekonomiyi geliştirmek, kırsal alanların tarımsal, sosyal ve fiziki alt yapısını iyileştirmek, tarımsal üretimde kalite ve verimliliği artırmaya yönelik araştırma geliştirme çalışmalarına devam etmek ve artırmak için çalışmalarımız var.”