Kırsal alanlar için sürdürülebilir kalkınma stratejilerinin hazırlanması ve uygulanmasında yerel katılım ve ortaklığı teşvik etmek amacıyla geliştirilen LEADER Yaklaşımını 2021 yılında yaygınlaştırmak amacıyla, IPARD kapsamındaki 15 il için 'Yeni Yerel Eylem Grupları (YEG)' lere yönelik farkındalık oluşturma, kapasite geliştirme ve Yerel Kalkınma Stratejisi hazırlanması projesi" ile çalışmalar başlatılmıştı.

Bu kapsamda ilimizde Ermenek-Başyayla ilçelerimizin bir araya gelerek Taşeli Turkuaz yerel Eylem Grubu (YEG) Derneği ve Sarıveliler İlçemizde Başdere Vadisi YEG olmak üzere iki dernek kuruldu.

IPARD Programı kapsamında LEADER tedbirinden desteklenecek YEG’ lerin faydalanabilmeleri için TKDK tarafından 29 Ocak 2022 tarihinde, 12. Çağrı ilanına çıkılmış, bu çağrı ilanı kapsamında YEG ’ler hazırlamış oldukları YKS’ lerle başvurularını yapmışlardı. Başvurulardan idari olarak uygun olan YKS’ ler LEADER Prosedürü kapsamında Yönetim Otoritesince oluşturulan bağımsız bir Değerlendirme Komitesi tarafından puanlandı.

Yapılan değerlendirme sonucunda Ermenek ve Başyayla İlçelerini kapsayan Taşeli Turkuaz YEG Derneğine 1 Milyar 717.992,00 TL, Sarıveliler İlçesinde bulunan Başdere Vadisi YEG Derneğine ise 1 Milyon 445.660,00 TL hibe olmak üzere toplamda İlimize 3 Milyon 163.652,00 TL tutarında katma değer sağlandı.

Taşeli Bölgesinde kırsalda yaşayan gençlerin, bayanların STK’nın AB, yerel ve bölgesel kalkınma ajanslarının uyguladığı projeler, sağladığı hibe ve destekler için duyuru, proje hazırlama kabiliyetlerini geliştirilmesi gibi alanlarda, yerelden merkeze iletişimi sağlama noktasında, ulusal kırsal ağın oluşmasında büyük önem arz edecek olan YEG’ler bölgeye ciddi anlamda yönetimsel katma değer sağlayacak.