Konuyla ilgili olarak Karaman Valiliğinden yapılan açıklamada, “Valiliğimiz, sürdürülebilir turizm yaklaşımını benimsenmesini ve sürdürülebilir istihdamın sağlanmasını, önemli bir değer olan Taşkale halılarının turizmin öncü mirasları arasına alınmasını hedeflemektedir. Bu doğrultuda yörenin en önemli kültürel ve ekonomik değeri olan Taşkale el dokuma halılarına öncelikli olarak coğrafi işaret tescili alınmıştır. 

Geçmişi, milattan sonra 2. yüzyıla kadar uzanan; bir yandan çağın getirdiği yenilikleri yaşarken, diğer yandan geleneklerine ve geçmişine bağlı kalmayı başarmış, evleri, tahıl ambarları ve mağaralarıyla ünlü Taşkale yöresi, ilimizin vitrini olmakla birlikte ilimiz kırsalında kalkınmada öncelikli olan bir yöredir. Tarım, küçükbaş hayvancılık ve dokumacılık ile geçimini sağlayan Taşkaleliler, Karaman bölgesinin çok kaliteli yün veren koyunlarını beslemektedirler. 

Taşkaleliler, Mayıs ayının ortasından itibaren kırktıkları koyunların yününü yıkadıktan sonra elde eğirerek çile haline getirip yine yöre topraklarından elde ettikleri kökboyaları ile boyayarak dayanıklılığı ile meşhur olan Taşkale halısını dokumaktadırlar. Taşkale halısı, dünyada ters ilmekle dokunan tek halı olma özelliğine sahiptir. 

“Karaman Taşkale Halılarına KOP Desteği Projesi" ile kadın istihdamı ve kadın girişimciliğine katkı sağlanması, unutulmaya yüz tutmuş Anadolu’nun kadîm geleneği dokumacılığın yeniden tanıtılması ve 2022 yılında coğrafi işaret alan tescilli Taşkale halılarının ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığının sağlanması ile kültürel ve ticari platformlarda varlık göstermesi planlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.