Mansurdede Mahallesi 72. Sokakta gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve Vakfın İl Temsilcisi Halil Başkalkan açılış konuşması gerçekleştirdi.

“BİR SANTİM TOPRAĞIN 500 YILDA OLUŞTUĞUNU UNUTUYORLAR”

Ataç, yaptığı konuşmada, “Karaman bizim için çok özel bir yer. Çünkü TEMA tüm Karaman ve etrafıyla ilgilendi, geçmişte de Karapınar’daki erozyon meselesi sonra bu bölgede o güzel elma bahçelerini korumak için yaptığımız çalışmalar var. Çünkü Karaman’ı biz kömürle değil tarımla gıdayla tanımak istiyoruz. Buradaki bisküvi fabrikaların ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Meyve suyu konsantre fabrikamızın buraya ne kadar büyük değer kattığını biliyoruz. Bizim de zaten arkadaşlarımızın söylediği gibi yola çıkış sebebimiz çok değerli kurucumuz rahmetli Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit tarafından vakfın kuruluş sebebi üst toprağı korumak. Ne yazık ki toplum ve bazen çok önemli noktalarda oturan karar vericilerimiz de bir santim toprağın 500 yılda oluştuğunu unutuyorlar ya da hiç bahsedilmiyor belki de müfredata sokmalıyız. Dolayısıyla ne yazık ki bizim toprağı yıpratma ve yok etme süremiz toprağın oluşma hızının neredeyse 50 kat üzerinde. Bir tarım toprağını betonladığınız zaman yada tahribata uğrattığınız zaman her şekilde olabilir bu gübre ile de olabilir, aşırı sulamayla da olabilir, erozyonla zaten oluyor biliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Başkalkan ise şunları kaydetti:

İnsanlarımızın okuması için okul olacak, dünyanın geleceğini kurtarmak üzere elini taşın altına koyacak gönüllü çalışmak isteyen insanlarımızın Karaman’da Yunus Emre’nin değişi ile, ‘Bir avuç toprak, birkaç damla suyum var. Neyimle övüneyim, işte buyum ben.’ Yine topraktan geldik toprağa döneceğiz bilinci ile bir görüntülü merkez haline getireceğiz TEMA ofisi açılışımıza hepiniz hoş geldiniz.”

Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimine geçildi. Kurdele kesiminin akabinde katılımcılara Duru Gıda’nın destekleriyle açılışı gerçekleştirilen TEMA Vakfı Karaman İl Temsilciliği’nin yeni ofisi gezdirilerek tanıtıldı.

Açılışa Karaman Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, Belediye Başkan Yardımcıları Eyüp Hüsamettin Arslan ve Mahmut Güventürk, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Duru Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, TEMA Vakfı Genel Müdürü Başak Yalvaç Özçağdaş, TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Yapıcı, Karaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu, Vakfın Karaman İl Temsilcisi Halil Başkalkan, saha ve gönüllülük bölümü çalışanları ile Karaman’daki gönüllüler katıldı.