TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel ve TİGAD Genel Sekreteri Uğur Eskier, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Adalet Komisyonu'nda devam eden çalışmalara katıldı. TİGAD heyeti, salı günkü görüşmeleri yakından takip ederek, komisyon üyeleri ile istişarelerde bulundu. Heyet, geçtiğimiz hafta Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan çalışmaların ilkine de katılarak, teklif ile ilgili değerlendirmelerde ve önerilerde bulunmuştu.

TİGAD’IN ÖNERİLERİ ADALET KOMİSYONU’NDA GÖRÜŞÜLÜYOR

TİGAD, son birkaç yıldır internet haberciliğine ilişkin bir yasa çıkması için yasa teklifi önerilerini bütün siyasi partilere iletmişti. Adalet Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifi maddeleri arasında TİGAD Genel Sekreterliği öncülüğünde hazırlanan önerilerin birçoğu yer alıyor.

Komisyon’da görüşülen maddeler arasında bulunan TİGAD’ın önerilerinden bazıları şunlar;

İnternet gazeteciliği ve gazetecileri, Basın Kanunu kapsamına alınmalıdır.

İnternet gazeteciliği ve internet gazetecilerinin özgürlük alanları Basın Kanunu’nda daha net ve açık ifadeler yer almalıdır.

İnternet gazetecilerinin özlük hakları ile Basın Kanunu çerçevesinde görev yapan gazetecilerin hakları eşitlenmelidir.

Haber sitelerinin resmi ilanlardan yararlanabilmeleri için belli koşulları sağlamaları istenmelidir.

Haber sitelerinin künye, adres ve iletişim bilgilerini sitenin “kolay ulaşılabilecek bir alanında” yayınlaması yasal bir zorunluluk olmalıdır.

GEÇGEL: “İNTERNET GAZETECİLERİNİN SORUNLARININ BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜN ÇÖZÜLDÜĞÜ BİR SÜRECE GİRECEĞİZ”

TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, internet haberciliği yasası için son iki yıldır yoğun bir mesai harcadıklarını söyledi. Geçgel, “İnternet gazetecilerinin özlük haklarından Basın Kartı sorunlarına kadar birçok önerimizin Adalet Komisyonu’nda detaylı bir şekilde görüşülmesinden son derece memnunuz. Bu çerçevede bize bu süreçte destek veren siyasi parti temsilcilerine ve meslektaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Umuyoruz ki Komisyon’un görüşmelerinin ardından internet gazetecilerinin sorunlarının büyük bir bölümünün çözüldüğü bir sürece gireceğiz.” ifadelerini kullandı.

TEKLİFİN İLK 14 MADDESİ KABUL EDİLDİ

Sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin teklifin ilk 14 maddesi Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında; internet haber sitesi, İletişim Başkanı, İletişim Başkanlığı, Basın Kartı Komisyonu, medya mensubu, enformasyon görevlisinin tanımı da düzenlemede yer buluyor.

KABUL EDİLEN MADDELER ARASINDA DİKKAT ÇEKEN BAZILARI ŞUNLAR;

İnternet haber sitelerinde, faaliyet gösterdiği iş yeri adresi, ticari unvanı, elektronik posta adresi, iletişim telefonu ve elektronik tebligat adresi, yer sağlayıcısının adı ve adresi, kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve "iletişim" başlığı altında bulundurulacak.

İnternet haber sitelerinde bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarih ile sonraki güncelleme tarihleri, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek.

Basın duyurularının ve yargı organlarınca verilen yayın yasağı kararlarının hızlı ve etkin şekilde tebliğinin sağlanması amacıyla; süreli yayınların çıkarılması için kaydedilmek üzere verilecek beyanname artık Cumhuriyet Başsavcılığı yerine Basın İlan Kurumuna verilecek.

Kayıt için verilen beyannamede elektronik tebligat adresi de gösterilecek.

Basın İlan Kurumu yayımın durdurulmasını talep edebilecek.

İnternet haber sitelerinde zarar gören kişinin düzeltme ve cevap yazısını sorumlu müdür, hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç bir gün içinde, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, URL bağlantısı sağlanmak suretiyle, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamak zorunda olacak.

Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak. Basın kartı, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

Basın kartı talep edenlerin başvuruda bulunabilmeleri için 18 yaşını bitirmesi, en az lise veya dengi eğitim kurumundan mezun olması, kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması şartı aranacak.