Doğuştan ‘görme engelli’ olan İbiş Yeşildaş, elindeki beyaz bastonu ile şehir merkezini didik didik gezerek çorap satıyor. Yeşildaş, sattığı eşyalardan elde ettiği gelirle ailesini kimseye muhtaç ettirmeden yaşatmanın gayretini veriyor. Görme engelli ‘Yeşildaş’, çalışma koşullarının zor olduğundan dolayı yetkililerden sigortalı bir işte çalışmak için yardım bekliyor. 1989 yılında Karaman ve çevre illerde görme engelliler için okul olmadığından dolayı Tokat Görme Engelliler okuluna başlayan Yeşildaş, görme engelli okulunda eğitimini tamamladıktan sonra Karaman’ın Akçaşehir Kasabası’na geri döndü. Evli olan görme engelli ‘Yeşildaş’ soğuk, sıcak dinlemeden her sabah saat 8.30’da evinden çıkarak akşam saatlerine kadar çalışıyor.

Seyyar satıcılık yaparak geçimini sağladığını belirten İbiş Yeşildaş,’’Eğitimimi bitirdikten sonra memleketime geri döndüm. Çorap atkı, bere, eldiven ve kırtasiye malzemeleri satarak seyyar satıcılık yapıyorum. Bunları satarak günlük cep harçlığımı çıkarıp evimin geçimini sağlıyorum. Görme engelli olmak Karaman’da şu açıdan zor olmuyor; çünkü Karaman’ın insanları çok duyarlı yoldan karşıya geçerken çok yardımcı oluyorlar. Kış aylarında sabah evden saat 8.30’da çıkıyorum, akşam ise 16.00 gibi işi bırakıyorum. Yani bir şekilde bunu yapmak zorundayım, ev geçindirmek zorundayım. ’dedi.

“KONYA’DA SEYYAR SATICILIK YAPARKEN MERDİVEN BOŞLUĞUNA DÜŞTÜM”

Kendisinin zor anlar geçirdiğini dile getiren İbiş Yeşildaş; ’’Konya’ya malzeme satın almaya gitmiştim. Zafer Meydanı’nda temin ettiğim malzemeleri sattığım sıralarda, yaklaşık 2 metre derinliğinde olan merdiven boşluğuna düştüm. Başımı ellerimle korumaya çalıştım. Düşmenin şiddetiyle sağ kolumdan ağır şekilde yaralandım. Beni gören çevredeki esnaf vatandaş yardımıma koştu. Beni merdiven boşluğunda çıkartıp sağlık ekiplerine haber verdi. Konya Devlet Hastanesi’ne sevk edildim ve kazadan bir gün sonra sağ omzumdan operasyon geçirdim. Yaklaşık 2 gün sonra taburcu oldum ve evime Akçaşehir’e abim ile geri döndüm. Bir süre sonra operasyon geçirdiğim omzumda şişlikler oluşmaya başladı Karaman’da özel hastanelerin birinde 38 günlük ortopedi ve fizik tedavisi gördüm. Sağlığıma kavuştuktan sonra tekrar işimin başına geçtim” dedi.

“YETKİLİLERİN GEREKENİ YAPMASINI İSTİYORUM MAĞDUR DURUMDAYIM”

Konya’daki geçirdiği kazadan sonra hakkını aramak için avukata danışan İbiş Yeşildaş;” Evime döndükten sonra avukata danışmak istedim konu hakkında ne yapmamız gerektiği öğrenmek amacıyla. Bana olay geçtikten sonra en fazla 2 gün içerisinde şikayet etmem gerektiğini söyledi. Ben hakkımı aramak istiyorum ve yetkililere seslenmek istiyorum sadece görme engelli vatandaşlarda değil birçok insanda aynı durumu yaşayabilir yetkililerin gerekeni yapması istiyorum” dedi.