Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Türkiye'de İhtilaller ve 15 Temmuz' konulu konferans düzenlendi.

Yürüyüş ile Sağlık Kültür ve Etik Öğrenci Toplulukları tarafından düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından sahneye gelen Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akmaz, Cumhuriyet Dönemi öncesi ve sonrası yaşanan

ihtilalleri katılımcılarla paylaştı.

“TOPLUMUN HER GÜN KUVA-İ MİLLİYE RUHUNA İHTİYACI VAR”

Türkiye’deki darbeleri kronolojik sırayla aktaran Prof. Dr. Akmaz, şunları söyledi: “Türkiye tarihine bakılınca ilk darbe 30 Mayıs 1876 yılında Sultan Abdülaziz Han’a yapıldı ve tahttan indirildi. İkinci ihtilal ise ilk Misak-ı Milli sınırlarını çizen; hukuk, ticaret, güzel sanatlar, dişçilik, veterinerlik, yüksek mühendislik, demir yolları ile tüm yurtta ortaokul ve liseler açan, daha pekçok hizmeti hayata geçiren Abdülhamit’e karşı oldu. Daha sonra sırasıyla 1960 yılında, 12 Mart 1971'de, sağ sol davası yüzünden beş bin üniversite öğrencisinin hayatını kaybettiği 12 Eylül 1980'de, para ve hukuk çıkmazının oluşturduğu 28 Şubat 1997 döneminde, 27 Nisan 2007 Muhtırası’nda ve son olarak başaramadıkları 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbedir.”

15 Temmuz'da ilk defa Türkiye’nin darbeye dur dediğini belirten Akmaz, “FETÖ, 15 Temmuz 2016 yılında üç yönlü bir ihtilal yaptı. İlkini hükümete yapmıştır. İkincisini Müslümanların onurunu ve itibarını toplumda düşürme yönünde yaparken diğerini de toplumda sosyal açıdan Müslümanlara destek olan kurumlara karşı yapmak istemiştir. Hükümete karşı yapılan engellendi fakat diğer ikisinin etkisi hala toplumda devam etmektedir. Toplumun her gün Kuva-i Milliye ruhuna ihtiyacı var. İhtilallerde öncelikli olan hep gençler olmuştur. Bunları göz önünde tutarak hareket etmeliyiz. Darbelerin ön planında farklı vizyonerler olsa da arka planına bakmalıyız. Toplum olarak birbirimizi sevmeliyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.