İstanbul Kadın ve Kadın Kuruluşları Derneği/İKADDER, T.C. İçişleri Bakanlığı hibe desteği ile yürüttüğü “Türkiye’nin Lider Kadınları Projesi” kapsamında 7 Nisan Cumartesi günü Kardelen Eğitim ve Yardımlaşma Derneği ev sahipliğinde “İç Anadolu Bölge Toplantısı”nı Grand Karaman Otel’de Burhanettin Saygılı moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Proje ile Türkiye’nin 7 bölgesinden aile ve aile bireylerine yönelik çalışan STK’lara iletişim istişare ve işbirliği zemini sağlanarak bölgelerindeki sorunları anlatma ve çözüm önerileri geliştirme fırsatı sağlanıyor.

Programda, Kardelender Yönetim Kurulu Başkanı Zeliyha Akcan, Karaman Kent Konseyi Başkanı Ali Konukseven selamlama konuşması yaptı. Daha sonra, Doç. Dr. İdris Nebi Uysal’ın "Tarih, Kültür ve Diliyle Karaman" başlıklı sunumu ile devam etti.

TÜRKÇE'NİN RESMİ DİL OLARAK KULLANILMASI

Uysal, Mevlâna, Yunus Emre ve tarihsel süreçte hem Karamanı hem de medeniyetimizi inşa eden önemli kültürel zenginliklere konuşmasında yer verdi. Türkçe'nin resmi dil olarak kullanılması kapsamında Karaman'ın önemine atıfta bulundu. Konuşmasına Türkçe'nin doğru kullanılması, bir dünya dili olarak yaygınlaştırılması, akademik ve bilim dili olması hususundaki önerilerini sundu. Sivil toplum kuruluşları olarak bu sahaya nasıl katkı sağlanacağı ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

SİVRİKAYA, SORULARI YANITLADI

Karaman aile yapısı, aile sorunları ve iyi uygulamalar konusunda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden Sosyal Hizmet Uzmanı Hasan Sivrikaya bir sunum gerçekleştirdi.

Sivrikaya çocuklar kadınlar gençler özelinde yürüttükleri hizmetler konusunda bilgi paylaştı. Koruyucu aile, engellilere yönelik hizmetler, boşanma oranları, aile eğitim programları gibi konularda gelen soruları yanıtladı.

Program, Karaman İl Müftülüğü Aile İrşat Bürosu Vaizi Mustafa Dökmen, aile kurumunun güçlendirilmesi için gerçekleştirdikleri çalışmaları görsel sunum eşliğinde paylaşması, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerinin, kadın-aile sorunları üzerinde görüş ve önerilerini paylaşması, Proje katılımcıları olan İzmir, Isparta, Erzincan, Samsun, İstanbul, Konya ve Mardin katılımcılarının kendi bölgeleriyle mukayese ederek katkıda bulunmaları ile devam etti.

Projenin sonunda, bölgelerdeki gerçekleştirilen toplantıların çıktıları ve projedeki diğer faaliyetlerin yer alacağı sonuç kitabı hazırlanarak kamu kurum/kuruluşlar ve sahadaki STK’lar ile paylaşılacağı duyuruldu.

Programın 2. Günü gelen misafirlere yönelik Türkçe’nin Başkenti Karaman’da kültürel varlıkları tanıtıcı gezi düzenlendi.

İKADDER

Bir grup gönüllü kadının 1970’li yıllarda çıktığı hizmet yolculuğu, Hanımlar İlim ve Kültür Derneği, Şefkat Vakfı, Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı, Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği, Felakette Acil Yardım Derneği, Gökkuşağı İstanbul Kadın Kuruluşları Platformu gibi bir çok kuruluşun çalışmalarının temelini oluşturdu. Öz değerlerimizle modern yöntemleri buluşturan bu kuruluşlar, iletişim, istişare ve işbirliği zemininde çalışmalar yürüttüler.

2006 yılında kurulan İKADDER’in ilkeleri de, bu ruhun devamı niteliğindedir. İKADDER, İstanbul’da çeşitli alanlarda topluma hizmet veren kadınlar ile gönüllü kadın kuruluşlarının başkanları, üyeleri ve gönüllülerinin bir araya gelmesi ile kuruldu. Derneğimiz, küresel düşünüp, toplumsal sorunlara yerel, özgün çözümler üreten kuruluş ve gönüllü kadınların buluşma adresi oldu.

TÜRKİYE’NİN LİDER KADINLARI PROJESİ

Projenin Amacı;

Türkiye’nin farklı şehirlerinde STK alanında öncü olan kadınların;

Bölgesel sorunların çözümünde yeni ortaklıklar geliştirme kapasitelerinin desteklenmesi,

Deneyim ve pratiklerden istifade edecekleri zeminin oluşturulması,

Ülke genelinde toplumsal barışa kalıcı katkı sağlamaları,

Bölgelerarası farklıların zenginliğinin ortaya koyulması için karşılıklı iletişim, istişare ve işbirliği zemininde buluşmalarının sağlanması,

Ülkemizin ortak meselelerinde birlikte hareket etme potansiyellerinin geliştirilmesi,

Temsilcisi oldukları sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin desteklenmesidir.