Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP) tarafından Ülkemizin yurt içinde ve yurt dışında hak ettiği düzeyde tanıtılmasını sağlamak üzere başlatılan önemli projelerden biri olan “Kültür ve Turizm Elçileri Projesi” kapsamında Ülkemizin,kültürel ve manevi değerlerinin tanıtımına katkılarından dolayı Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP) tarafından T.C. Kültür Bakanlığı Filoğrafi sanatçısı ve UNESCO Kültürel Miras taşıyıcısı Kezban Arslan'a “Türkiye'nin Kültür ve Turizm Elçisi Beratı” verilmesi uygun görüldü.

Gerçekleştirilen törende Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP) Almanya Oberhausen Temsilcisi Gazeteci-Yazar İlhan Kılıç , Türkiye'nin Kültür ve Turizm Elçisi Beratlarını T.C. Kültür Bakanlığı Filoğrafi sanatçısı ve UNESCO Kültürel Miras taşıyıcısı Kezban Arslan'a takdim etti.

KEZBAN ARSLAN KİMDİR?

Aslen Karamanlı Filografi sanatçısı Kezban Arslan Amsterdam'da doğdu. Sanat tarihi ve sanat terapisi eğitimleri aldı.

Birçok sanat dalı ile uğraştıktan sonra Filografi sanatına ilgi duymaya başlayan Arslan, başlangıçta hobi olarak başladığı sanata Bursa'da tecrübeli zanaat ustalarından eğitim alarak alanında sertifika sahibi oldu.

Mart 2020'de Amsterdam'da toplam 100 tasarımdan oluşan ilk kişisel Filografi sergisini açan Arslan, Hollanda'daki ilk Filografi sergisi ile Avrupaya filografi sanatını taşıdı. Aralık 2021'de T.C. Kültür Bakanlığı Filografi sanatçısı ve UNESCO Kültürel Miras Taşıyıcısı ünvanları aldı.

FİLOGRAFİ SANATI NEDİR?

Filografi ya da çivi sanatı, ahşap bir tabaka üzerine çivilerin bir desen oluşturacak şekilde çakılıp, çiviler arasına ip ya da tel dolayarak model oluşturma sanatıdır.