Sevgili gençler merhabalar. Yoğun bir sınav dönemi geçirdiniz. Bir taraftan korona ve uzaktan eğitim ile uğraşırken, diğer bir taraftan ise hazırlandığınız üniversite sınavına konsantre olmaya çalıştınız. Öncelikle bu yoğun tempodan başarıyla çıkan ve üniversiteye yerleşen tüm kardeşlerimi tebrik ediyorum. Yerleşemeyen veya tercih yapmayan kardeşlerimin de gelecek yılda başarılı olmasını temenni ediyorum. Yüksek lisans öğrenimini devam eden ve üniversiteyi dolu dolu geçirmiş bir abiniz olarak size üniversite hayatı ile ilgili naçizane birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.

Özellikle ilk yıl yurtlarda kalmanızı tavsiye ediyorum.

Aynı üniversiteyi kazanan bir başka arkadaşınız yoksa, yeni bir arkadaş grubu oluşturmak için, özellikle ilk sene yurtlarda kalmanız yerinde olacaktır. Ayrıca yurt hayatı tecrübesini tatmanız, yurtta gerçekleştirilen sportif ve sosyal faaliyetlere de katılmanız kişisel gelişiminize büyük katkı sağlayacaktır. Üstelik güvenliğiniz ve öğrenim gördüğünüz şehri tanımanız için de yurtta kalmanız büyük önem arz etmektedir. Özellikle yurttaki arkadaş ortamının oldukça güzel olduğunu ve bu ortamı ciddi anlamda özlediğimi ifade etmek isterim.

Hazırlık, 1. ve 2. Sınıf (bu sene için) öğrencilerin ilk hafta derslere gitmeleri yararlarına olacaktır.

Genellikle 2. ve üstü sınıf öğrencileri ilk hafta derslere gitmezler. Başlıkta da ifade ettiğim gibi hazırlık, 1 ve bu sene için 2. Sınıf öğrencilerin de ilk hafta derslere gitmelerini tavsiye ediyorum. Özellikle hocalar ve sınıf arkadaşlarıyla tanışmak adına ilk hafta çok önemlidir. 2. Sınıf öğrencilerinin de geçen yıl üniversiteye gitmediklerini düşünürsek, bu sene için onlarında gitmeleri yararlarına olacaktır.

Hocalarınızla aranızı iyi tutun.

Dersleri kaçırmayın. Hocalarınızla tanışıp ilişkilerinizi geliştirin. Saygıda kusur etmeyin. Bu sizin akademik hayatınız için oldukça yararlı olacaktır. Hocalarınızı sık sık odalarında ziyaret edin. Akademik gelişimizin için fikir alın. Yol göstermelerini isteyin. Unutmayın, üniversite hayatınızda hocalarınız sizin en büyük rehberinizdir. Ders her zaman derste öğrenilir. Derslerinizi takip edin, mutlaka her derse katılın. Notlarınızı günü gününe tutun. Bu sayede sınav dönemlerinde not için kimsenin peşinden koşmamış olursunuz. Dersleri günü gününe takip ederek, sınavlarda çok çalışmadan bile ciddi bir başarı gösterebilirsiniz.

Üniversitede düzenlenen sosyal, sportif, kültürel ve gezi faaliyetlere katılın.

Her üniversitede çok sayıda etkinlik düzenlenmektedir. Bu etkinlikleri genel olarak; sosyal, sportif, kültürel ve kariyer etkinlikleri olarak sınıflandırabiliriz. Çeşitli spor aktivitelerine katılmanız bedensel sağlığınız ve gelişimizin için oldukça yararlı olacaktır. Özellikler kariyer etkinliklerine katılmak, kişisel gelişiminiz için büyük önem arz etmektedir. Bunların dışında çeşitli panel, söyleşi, sempozyum ve konferans gibi ilginizi çeken faaliyetlere mutlaka katılmalısınız. Ayrıca çeşitli kültürel faaliyetlere katılarak da (konser, tiyatro vb.) eğlenip güzel vakit geçirebilirsiniz. Hemen hemen her şehirde, gezi organizasyonları düzenleyen şirketler bulunmaktadır. Takviminize uygun gezilere katılarak yeni yerler keşfeder ve doyasıya gezebilirsiniz. Üniversite hayatı, tüm bu saydıklarım için kaçırılmaz bir fırsattır. Benden söylemesi…

En az bir öğrenci topluluğu veya kulübüne katılarak aktif olarak görev alın.

Her konuda, her alanda hatta her bölüm için üniversitelerde öğrenci toplulukları bulunmaktadır. Alanınıza ve hayat görüşünüze uygun bir topluluğa katılıp aktif olarak görev alırsanız, başta özgüveniniz olmak üzere birçok özelliğiniz ciddi anlamda gelişecektir. Topluluk içerisinde mümkün olan en üst makama ulaşmak için azami çaba göstermenizi tavsiye ediyorum. Topluluk başkanlığına kadar yükselebilirseniz bizzat organizasyonlar düzenleyip, topluluk önünde konuşmalar yapıp, kişisel gelişiminize ciddi katkı sağlayabilirsiniz…

Mutlaka bir yabancı dil öğrenin. İmkânınız varsa Erasmus yapın.

Yabancı dil öğrenmek hem akademik hayatın, hem de iş hayatının olmazsa olmazıdır. Mutlaka bir yabancı dil öğrenerek kişisel gelişiminize katkı sağlamalı ve kendinize güzel bir yatırım yapmalısınız. Eğer imkânınızın varsa bir döneminizi veya bir yılınızı mutlaka yurt dışında ki bir üniversitede geçirin. Erasmus yapmak sizin gelişiminize büyük katkı sağlayacaktır.

Her yaz farklı bir sektörde staj yapın. Kariyer ve girişimcilik fuarlarına katılın.

Staj, iş yaşamını tanımak ve deneyim kazanmak için büyük önem arz etmektedir. Mutlaka her yaz farklı sektörler staj yapmaya çalışın.  Çevrenizi geliştirmek, hem de iş hayatını tanımak için sizin için staj en büyük şanstır. Ayrıca ilinizde veya çevre illerde düzenlenen kariyer ve girişimcilik fuarlarına mutlaka katılmaya çalışın. Şirketlerle tanışıp, özgeçmişinizi bırakmanız için fuarlar büyük bir şanstır.

Üniversite deneyimlerimi, yapılması gerekenleri tüm samimiyetimle sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım sizler için faydalı olacaktır. Bunlar dışındaki tüm sorularınız için [email protected] mail adresimden veya izzetdedeoglublog instagram adresimden bana ulaşabilirsiniz. Üniversite hayatınızda başarılar dilerim. Sağlıcakla kalın…