Ünver’in mesajı şu şekilde:

“Belirtmeliyim ki yargı faaliyeti, "adalet hizmeti" kavramına indirgenerek tanımlanamaz!..

Anayasamıza göre devletin 3 temel organı vardır. Bunlar; Yasama, Yürütme ve Yargıdır. (Bkz. 1982 Anayasası - 3. Kısım) Millet egemenliği de bu 3 temel organın birbirine karşı bağımsızlığı üzerine inşa edilen kuvvetler ayrılığı prensibi ile anlam kazanır.

Kayıtsız şartsız millete ait olan egemenlik, Anayasanın koyduğu esaslara göre yetkili organları eli ile kullanılır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacağı gibi hiçbir kimse veya organ da kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz. (1982 Anayasası - Madde 6)

Unutulmamalıdır ki hukukta usûl-yöntem-şekil esastan önde gelir. Yani hukuk uygulaması sırasında, usûlde yapılan bir hata esasın da kaybedilmesine neden olabilir. Hukukun bu evrensel ilkesi tâ 1877 tarihinde yürürlüğe sokulan Mecelle'de bile "Usûl esasa mukaddemdir." şeklinde yer almıştır.

Devletin demokratikliği de ne kadar hukuk devleti olabildiği ya da olamadığı ile ilgilidir. Ünlü düşünür ve filozof Blaise Pascal adalet ve kamusal güç arasındaki dengeyi "Gücü olmayan adalet acizdir; adaleti olmayan güç ise zalim." vecizesi ile gayet vurucu bir şekilde ortaya koymuştur.

Bu bakımından yargı faaliyetini herhangi bir bakanlığın vatandaşa sunduğu kamusal hizmet gibi algılamak veya sunmak, hukukun üstünlüğünü kavrayamamak dahası hukuk devletine inanmamaktır. Hukukun üstünlüğünün ve hukuk devletinin yeniden inşası için bir fırsata dönüştürülmesi ve adil bir yıl olması dileği ile yeni Adli Yıl açılışını kutluyorum.”