RAKAMLARA YALAN SÖYLETTİNİZ

Sanayi üretiminin 2019 yılında binde 6 daraldığını belirten CHP Karaman Milletvekili Ünver; “Bu daralmaya çareniz, sanayi üretimini artıracak bir çözümünüz var mı? Yok. Aksine yaptığınız düzenlemelerle ekonomiyi daha da açmaza sürüklüyorsunuz.” şeklinde konuştu. İktidarın sanal bir ekonomik refah algısı yarattığını belirten Ünver, “Hep rakamlara yalan söylettiniz, kendiniz de bu yalanların tercümanlığını yaptınız. Bugüne kadar ‘Ekonomiyi 3 kat büyüttük.’ söylemini kullandınız, bu söylemle halkımızın bir kesimini de inandırdınız.” dedi.

HEM VATANDAŞ BORÇLANDI HEM DEVLET

2002’den bu yana vatandaşın bankalara olan borcunun 90 kat, devletin borçlarının ise 5,5 kat arttığını ifade eden Ünver sözlerine şu şekilde devam etti: “2002 yılında vatandaşın bankalara olan borcu 6 milyar 600 milyon lirayken bugün 596 milyar 200 milyon lira, artış tam 90 kat. İktidara geldiğiniz 2002'de devletin iç ve dış borçları toplam 243 milyar lirayken bugün 1 trilyon 86 milyar lira oldu. Size bir soru: Borç niye artar? Tabii ki geliriniz giderinizden azdır ki borcunuz artar.”

ALMANYA BİZİ KISKANIYOR!

İktidarın kurduğu düzende, ekonomik düzenin “Borç yiğidin kamçısıdır.” atasözüne dayandığını söyleyen ve buna “kamçılı ekonomik düzen” adını veren Ünver; “Hani bizi kıskanan Almanya var ya, otuz yıl vadeyle ve eksi faizle borçlanıyor. Ekonomisi size göre uçan, bize göre batan Türkiye ise yüzde 4'ler, 5'ler civarında borçlanıyor. Evet, ‘Almanya bizi kıskanıyor.’ Nasıl kıskanmasın ki?” ifadelerini kullandı.

HER 4 GENÇTEN 1’İ İŞSİZ

Vatandaşın borçlarını ödeyemediğini ve 2002’de takibe düşen tüketici kredisi ve kredi kartı borç miktarının 278 milyon lirayken bugün takibe düşen borç miktarının 20 milyar 800 milyon lira olduğunu; Ocak 2020 verilerine göre icra dairelerindeki derdest dosya sayısının ise 20 milyon 391 bine ulaştığını belirten Ünver; “Sanayide üretim daraldığı için karşımıza çıkan kaçınılmaz bir gerçek ve trajedi de işsizlik. İşsizlik yüzde 13,3'e işsiz sayısı da 4 milyon 308 bin kişiye ulaşmış durumda. Gençlerde ise durum daha vahim, her 4 gençten 1'isi işsiz” dedi.

KARŞIMIZDA OLAN GERÇEK, İNTİHARLARDIR

Türkiye’nin içinde bulunduğu tablonun, iktidarın anlattığı gibi “3 kat büyüyen ekonomi” gerçeği ile örtüşmediğini ve karşı karşıya kaldığımız gerçeğin evine ekmek götüremediği için ‘Çocuklarım aç.’ diye bağıra bağıra kendisini yakan baba; elektrik borcunu ödeyemedikleri için, birlikte siyanür içip ölen kardeşler ile çocuklarını saç kurutma makinesiyle ısıtıp kendisini yan odada asan anne gerçeği olduğunu belirten Ünver; “Bu gerçekler karşısında yapmanız gereken aslında bırakıp gitmenizdir. Ancak sizin bırakıp gitmek gibi bir niyetiniz olmadığını biliyoruz.” diye konuştu.

UMUDUMUZ YURTTAŞLARIMIZDA

Ünver sözlerini şu şekilde tamamladı: “Umudumuz yurttaşlarımızda. Nasıl sizi 31 Mart’ta yerel yönetimlerden attıysa, hatta bu ders yetmeyince 23 Haziran’da bir de sağlamasını yaptıysa; yapılacak ilk seçimde sizi ülke yönetimden gönderecek. Vatan millet için, geleceğimiz için, çocuklarımız için o günün, her gün bir gün daha yaklaştığını görüyor, yurttaşlarımıza zor günlerin geçeceğinin müjdesini bugünden vermek istiyorum.”