Geçtiğimiz hafta TMO’nun mısır alımı müdahale fiyatını açıklamamasını gündeme getiren ve çözüme önayak olan CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, bu kez çiftçiye henüz ödenmeyen 2017 yılına ait sertifikalı tohum desteklemelerini sordu. TBMM’de yaptığı konuşmada Karaman’ın da içinde bulunduğu Konya Ovasının ülkemizin tahıl ambarı olarak adlandırıldığını ve buğday üretiminde birinci olduğunu söyleyen Ünver, Karaman'ın toplam tarım alanlarının yüzde 50'sinde buğday tarımı yapıldığını aktardı.

DESTEKLERİN ÖDENMEMESİ HAZİNDİR

Tarım Bakanlığı’nın yetersiz de olsa sertifikalı tohum kullanımını desteklediğini ifade eden CHP’li Ünver konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “2017 yılında buğday ve arpa ekiminde kullanılan sertifikalı tohumun desteklemesi henüz ödenmemiştir. 2017 yılında ekimi yapılan buğday ve arpa çoktan hasat edilmesine, destekleme almak için başlayan belge tesliminin ardından icmallerin de 2018 Ağustosunda kesinleşmesine rağmen, tohum desteklemelerinin hâlen ödenmemesi hazindir.”

NE ZAMAN ÖDENECEK?

Karaman’da bu yılın buğday ve arpa ekim zamanının geldiğini fakat 2017 yılına ait sertifikalı tohum desteklerinin henüz ödenmediğini sözlerine ekleyen CHP’li Ünver; “Zaten yetiştirdiği ürünü para etmeyen, pahalı girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiyi bir nebze de olsa rahatlatmak için sertifikalı tohumluk desteklemelerinin ne zaman ödenmesi düşünülüyor? Bu yılın ekim zamanı geldi, geçen yılın tohum desteği halen ödenmedi. Çiftçimizin hakkını ne zaman vereceksiniz?” diye sordu.